Korte berichten - deel 1

Korte berichten - deel 1

Geschreven op 12-05-2020


Tenerife overschrijdt de drempel van 100.000 werklozen

De economische crisis als gevolg van het stilvallen van de activiteiten drukt een diepe stempel op de werkloosheidscijfers van Tenerife. Het eiland heeft voor het eerst sinds 2016 de grens van 100.000 werklozen overschreden en volgens gegevens van het ‘Instituto Canario de Estadística’ (Istac) waren er in april in totaal 110.726 mensen op zoek naar werk. Cijfers waar degenen die getroffen zijn door een tijdelijke arbeidsregeling (ERTE) niet zijn meegeteld.

De huidige economische situatie heeft tot een ongekende verhoging van deze cijfers geleid. De afgelopen maand maart zijn er  9.922 mensen op de werkloosheidslijst bijgekomen en in april hebben nog eens 11.096 burgers zich aangemeld als werkzoekende. In amper twee maanden tijd zijn er dus iets meer dan 21.000 werklozen bijgekomen op het eiland, waardoor het aantal werklozen in slechts zestig dagen met meer dan 20% is gestegen. Zulke dramatische cijfers werden zelfs tijdens de economische crisis van 2008 niet gehaald toen er elke maand tussen de 4.000 en 5.000 banen verdwenen.

De onzekerheid over het gedrag van de economie in de komende weken maakt het moeilijk te voorspellen hoe deze indicator zal fluctueren. Maar als deze trend zich de komende maanden voortzet, zullen er recordcijfers worden behaald als nooit tevoren."Als je niet wilt, stap uit": verontwaardiging op een vlucht naar de Canarische Eilanden

Algemene verontwaardiging bij de passagiers op een vlucht van Iberia Express van Madrid naar Gran Canaria omdat de veiligheidsafstand, die door de autoriteiten is opgelegd als gevolg van het coronavirus, niet werd gerespecteerd op het vliegtuig.

Omdat veel reizigers zagen dat er geen afstand was voorzien tussen de stoelen en de rijen en het vliegtuig zo goed als helemaal volzet was, klaagden ze, maar volgens deze mensen was het alternatief dat ze kregen om uit te stappen als ze dat wilden.

In deze video, die op de sociale media werd getoond, zien we dat mensen reclameren en dat bijna alle stoelen bezet zijn. Dit is een schande, zo klinkt het.


Iberia Express wordt op de vingers getikt

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres , heeft aangekondigd dat zijn regering alle informatie verzamelt over wat er deze zondag is gebeurd aan boord van de vlucht van Iberia Express van Madrid naar Gran Canaria. (zie vorig artikel)

In een videoconferentie heeft Torres gevraagd naar de klachten van de passagiers die gisteren foto's en video’s op de sociale netwerken hebben gepubliceerd waarin te zien is dat deze vlucht praktisch vol was, zonder lege stoelen tussen de passagiers te laten.

In de video is te zien hoe verschillende klanten de bemanning om uitleg vragen en te horen krijgen dat Iberia Express van mening is dat het voldoet aan alle toepasselijke veiligheidsvoorschriften en hoe ze voorstellen om uit de stappen aan degenen die niet akkoord gaan.

Torres heeft aangegeven dat hij Iberia Express hierover zal interpelleren en heeft benadrukt dat hij in ieder geval de reactie van de passagiers aan boord van dat vliegtuig naar Gran Canaria begrijpt en heeft geëist dat de veiligheidsafstand op de vliegtuigen wordt aangehouden.Masker verplicht op de bus en betalen kan alleen met een kaart

In afwachting van de toenemende vraag die vanaf vandaag wordt verwacht met de inwerkingtreding van fase één, zal Titsa de frequentie van haar busritten verhogen tot 80% van haar gebruikelijke dienstverlening.

De maximaal toegestane capaciteit van elk voertuig is ongeveer 50 procent. Titsa herinnert eraan dat contante betaling niet wordt geaccepteerd, alleen via de Ten + kaart of mobiel, en stelt dat validering van groepsreizen niet is toegestaan. Passagiers moeten voldoende saldo hebben voor de reis aangezien contante betalingen van welke aard dan ook niet worden aanvaard. Bovendien wordt eraan herinnerd dat het gebruik van maskers verplicht is.

Evenzo hebben passagiers alleen toegang tot de bus via de achterdeur en kunnen ze betalen aan de geldautomaat naast de ingang.