Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 12-05-2020


Meeste winkels blijven dicht in Puerto de la Cruz op Tenerife

De verwachting was dat 80 tot 90% van de winkels gisteren de deuren zouden heropenen maar dat bleek niet zo te zijn. Er waren gisteren vele foto’s te zien op de sociale media van Tenerife op de eerste dag van fase 1 van de de-escalatie. In de toeristische gebieden waren er zeer weinig voetgangers aanwezig in de straten maar in Santa Cruz de Tenerife was er duidelijk meer beweging, met de opening van terrassen als grote trekpleister. Respect voor sociale afstand is, naast de aanwezigheid van talloze mensen met mondmaskers, de overheersende trend.

In de straten van Puerto de la Cruz werd er geen grote toestroom van inwoners geregistreerd. De meeste van haar winkels hebben besloten hun deuren niet te openen evenals de vele bars en cafés in de karakteristieke Paseo San Telmo, dus het beeld van vandaag lijkt erg op dat van de afgelopen dagen.De politie waarschuwt de regering voor onrust en protesten na de zomer

De veiligheidstroepen voorzien een toename van de sociale onrust na de zomer met protesten tegen het beleid van de regering. De prognoses wijzen op een hete herfst, met protesten en rellen in heel Spanje als gevolg van de economische crisis en het sociale bloedbad, hoewel het nog te vroeg is om de omvang van de protesten te voorspellen. Het zal erger zijn dan de regering verwacht, meldt de politie en de Guardia Civil aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het ergste geval begint er een fase van een grote sociale breuk en de uitputting van de middelen van allerlei instellingen, die op de een of andere manier leidt tot een bredere, bijna algemene destabilisatie, leggen bronnen van de veiligheidsdiensten uit. We zitten nu nog in de ziektefase en voorlopig maken we ons daar het meeste zorgen over. Maar de onrusten zullen toenemen wanneer de economische gevolgen van deze situatie duidelijker zijn.64% van de Spanjaarden heeft zich verdrietig of depressief gevoeld tijdens de quarantaine

Uit een onderzoek blijkt dat 6 op de 10 Spanjaarden zich tijdens deze lockdown op een gegeven moment verdrietig, depressief of wanhopig heeft gevoeld over de toekomst en bijna 60% vindt het nodig dat de regering zich niet alleen richt op het voorkomen van de besmetting, maar ook op het voorkomen van de economische crisis.

Het onderzoek, waaraan onderzoekers van de universiteiten van Milaan, Trento, Glasgow, Tillburg en Colombia hebben meegewerkt, werd uitgevoerd tussen 24 april en 1 mei op basis van enquêtes onder 3.524 personen in Spanje, 3.504 in Italië en 3.523 in het Verenigd Koninkrijk.

Dit onderzoek heeft de onderzoekers in staat gesteld om een ​​algemene indicator van de mentale toestand van de burgers te verkrijgen. Uit de analyse blijkt dat de meerderheid van de bevolking tussen 18 en 75 jaar oud zich ergens in deze periode verdrietig, depressief of wanhopig voelde voor de toekomst: 67% in Spanje, 59% in Italië en 57% in het VK.Slechts 20% van de winkels op Gran Canaria zijn gisteren heropend

De ‘Confederación Canaria de la Pequeña y Mediana Empres’a (Cecapyme) schat dat op Gran Canaria geen 20% van de winkels, die hun activiteiten mogen hervatten in fase 1, gisteren al zijn heropend.

De voorzitter van Cecapyme, José Juan Socas, verduidelijkt dat het niet gaat over de hotel- en restaurantsector, hoewel hij gelooft dat de cijfers mogelijk vergelijkbaar zien aangezien alleen restaurants of bars met een terras kunnen worden geopend.

De winkelzone Mesa y López in Las Palmas de Gran Canaria is het gebied met de meeste bedrijvigheid, terwijl het toeristische gebied in het zuiden van Gran Canaria nog dood is en meer tijd nodig heeft om te herstellen omdat er geen toeristen zijn op dit moment.

Volgens Socas kan de commerciële activiteit gisteren in het algemeen wat zijn toegenomen, maar wat in deze eerste uren te zien was, is een situatie vergelijkbaar met vorige week met 'heel weinig klanten’.

De twee belangrijkste oorzaken zijn de moeilijkheden om de winkels aan te passen aan de gezondheidsvoorschriften en het lage aantal klanten omdat bij de meeste mensen hun portefeuille leeg is en dat de toeristen zijn teruggekeerd naar hun thuisland.