Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 13-05-2020


De autobranche op de Canarische Eilanden staat op breken

In april daalde de autoverkoop met bijna 97% in vergelijking met dezelfde maand in 2019. De crisis treft alle componenten van de sector : verkoop, autoverhuur, garages en verzekeraars. Het panorama kan niet zwarter zijn. De sector staat op het punt om te breken.

Het debacle wordt weergegeven in de statistieken van de Canarische regionale federatie van auto-importeurs en dealers (Fredica). Op de Canarische Eilanden werden 212 voertuigen verkocht, 82 daarvan zijn personenauto's en SUV's. In dezelfde periode van 2019 werden er maar liefst 5.500 stuks verkocht. Het was een verwacht feit dat maart en april slecht zouden zijn, zegt Rafael Pombriego, president van de organisatie, maar we hadden niet verwacht dat het zo dramatisch zou zijn.

Met de lockdown verliest de sector meer dan 4 miljoen euro per dag op de eilanden. Twaalf jaar geleden hadden we ook die zware financiële crisis, maar het toerisme zorgde er toen voor dat een deel van de verkoop bleef verdergaan, nu kunnen we dat niet zeggen, zegt Pombriego.Canarische Eilanden en de Balearen vragen om speciale steun vanwege hun afhankelijkheid van het toerisme

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft gevraagd aan Madrid om te begrijpen dat de toeristische sector en de regio's die ervan afhankelijk zijn, zoals de Canarische Eilanden, meer steun nodig zullen hebben omdat de situatie dramatisch is voor iedereen.

De presidenten van de Canarische Eilanden en de Balearen zijn overeengekomen om gedifferentieerde steun te eisen voor de twee archipels bij de overheid om de uitweg uit deze crisis te bevorderen, omdat in beide gevallen hun economie afhankelijk is van het toerisme.

Torres is op dit punt duidelijk geweest. De toeristen zullen niet onmiddellijk terugkeren, zelfs niet in het geval dat internationale vluchten deze zomer met een bepaalde normaliteit kunnen worden uitgevoerd, zo zei hij. De toeristische sector zal tijd nodig hebben om te herstellen en dat hangt niet alleen af van hoe de pandemie zich in de rest van Spanje ontwikkelt, maar ook in de belangrijkste landen vanwaar de meeste toeristen komen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Andere autonome gemeenschappen, zo stelde Torres, zullen hun industrie vrijwel onmiddellijk kunnen activeren als ze over voldoende grondstoffen beschikken, maar dat is onmogelijk voor de toerismesector. Nu het duidelijk is dat het toerisme in een zwakke positie staat, mogen we niet vergeten dat het zoveel rijkdom aan ons land heeft gebracht, merkte Torres op, en dat het toerisme Spanje uit de recessie van 2008 heeft geholpen.Canarische Eilanden hebbben dringend bloeddonaties nodig

Het ‘Instituto Canario de Hemodonación y Hemoterapia’ (ICHH), afhankelijk van het Ministerie van Volksgezondheid, heeft maandag de bevolking gevraagd om "dringend" bloed te komen doneren vanwege de afname van donaties en de progressieve start van chirurgische ingrepen.

De ICHH herinnert eraan dat mensen die bloed willen doneren geen ademhalingssymptomen mogen hebben, niet in contact zijn geweest met iemand die getroffen is door het coronavirus of de afgelopen 14 dagen buiten de Canarische Eilanden zijn geweest. De gebruikelijke vereisten voor het doneren van  bloed zijn een goede gezondheid, tussen 18 en 65 jaar oud zijn, meer dan 50 kilo wegen en in het geval van de vrouwen niet zwanger zijn.

Om bloed te doneren is het essentieel om een ​​afspraak aan te vragen via het formulier op de website : efectodonacion.comZware brand in een werkplaats in Santa Úrsula op Tenerife

Maandag rond 18.00 uur ontstond er een enorme brand in een mechanische werkplaats in de gemeente Santa Úrsula op Tenerife. De brandweerlieden hadden alle moeite om de vlammen onder controle te houden, iets dat eindelijk rond 21.00 uur gelukt was nadat brandweerkorpsen uit La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, Icod de los Vinos en La Orotava waren komen helpen.

De vlammen veroorzaakten een giftige, dichte zwarte rook waardoor vier huizen in de buurt van het getroffen pand moesten worden ontruimd. De eigenaar van de werkplaats werd bevangen door de rook en moest met de ambulance afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Daarnaast heeft de SUC (Servicio de Urgencias Canario) hulp verleend aan drie brandweerlieden die ook door de giftige rook werden bevangen.