90% van de handelszaken heropent niet in het zuiden van Tenerife

90% van de handelszaken heropent niet in het zuiden van Tenerife

Geschreven op 14-05-2020
Guy Devos


Ondernemers vinden het niet rendabel om hun handelszaak te openen zolang er geen toeristen op het eiland zijn en waarschuwen de overheid dat ze zullen vragen om de ERTE tot het einde van het jaar te behouden, ook als ze  deze zomer open kunnen gaan.

De intrede van fase 1 in het toeristische mekka van Tenerife (Playa de las Américas, Costa Adeje en Los Cristianos) is bijna onopgemerkt verlopen, met uitzondering van de opening van een paar bar- en restaurantterrassen, enkele winkels - vooral in Los Cristianos - en nauwelijks een hotel, Los Olivos Beach Resort,
omdat het wordt beschouwd als een essentiële dienst, zoals accommodatie voor vliegtuigbemanningen.

Bedrijfsverenigingen zoals Fauca en Cest hebben berekend dat 90% van de winkels en restaurants begin deze week gesloten waren en gesloten blijven. Dat duidt vooral op het feit dat er geen klanten – lees: geen toeristen – op het eiland zijn, oppert Roberto Ucelay, voorzitter van de Círculo de Empresarios y Profesionales del Sur de Tenerife (Cest). Hij stelt duidelijk dat er zonder toerisme geen enkele reden is om de handelszaken te heropenen.

Toch is Los Olivos Beach Resort open, een aparthotel, dat instaat voor een essentiële dienst. Dit bedrijf was één van de vijf hotelbedrijven die van overheidswege toelating kreeg om open te blijven vanaf de totale lockdown werd afgekondigd door de nationale regering omdat ze accommodatie gaven aan werknemers en vliegtuigbemanningen die op Tenerife in verplichte rust moesten. Naast Punta del Rey, in Candelaria, het enige hotel dat in het hele zuiden openmet roomservice, maar zonder buffetdienst.

Ucelay, net als Abbas Moujir (Fauca), is van mening dat de regering de ERTE moet verlengen tot het einde van het jaar. Niet alleen voor hotels, maar voor de hele sector die afhankelijk is van het toerisme, zoals restaurants, winkels, touroperators, attractie- en pretparken. De kleine ondernemingen met twee tot tien werknemers  zullen het meest lijden onder deze crisis en daarom moet de overheid helpen met en belastingvermindering.