El Hierro, La Gomera en La Graciosa willen naar fase 2

El Hierro, La Gomera en La Graciosa willen naar fase 2

Geschreven op 15-05-2020
Guy Devos


De Canarische regering is begonnen met de voorbereiding om het verzoek te richten aan het ministerie van Volksgezondheid om El Hierro (11.100 inwoners), La Gomera (22.100 inwoners) en La Graciosa (730 inwoners) vanaf volgende week maandag, één week voor de andere Canarische Eilanden, fase 2 van de de-escalatie  te laten ingaan.
Een dag nadat Formentera (Balearen) hierom had verzocht, heeft de minister van Volksgezondheid van de Canarische regering, Julio Pérez, het bestuur van het Directoraat-generaal Volksgezondheid opgedragen om de nodige stappen te ondernemen, zodat de drie kleinste eilanden snel fase 1 kunnen verlaten.

Er zijn voldoende argumenten die pleiten voor de overgang naar fase 2. Het Ministerie van Volksgezondheid schat dat de epidemiologische situatie op de drie eilanden gunstig genoeg is om een verzoek te richten om naar de volgende fase over te stappen.
Deze fase laat hotels toe om hun gemeenschappelijke ruimtes (restaurant, bar, welness, …) te gebruiken, dit is de fase waarin bioscopen en theaters worden geopend met een derde van de bezettingsgraad en bruiloften kunnen doorgaan onder voorwaarden.

Bars en restaurants kunnen de binnenruimten opnieuw openen, weliswaar met garantie van afstandbewaring en beperkte capaciteit. Ook zal het mogelijk zijn om naar de winkelcentra te gaan, ook met beperkte capaciteit, om naar de tweede verblijfsplaatsen in de provincie te gaan, om met grotere groepen te gaan wandelen en om musea en andere culturele voorzieningen te bezoeken, dit alles met beperkte toegang. De aanwezigheidslimiet voor culturele evenementen wordt in fase 2 verhoogd van 200 tot 400 personen.

De eilandraad van El Hierro heeft aan ongeveer 200 winkels en handelszaken op het eiland informatieposters ter beschikking gesteld over de beperking van de capaciteit en de veiligheidsmaatregelen die in de openbare ruimten moeten worden toegepast. Dit zijn verticale en horizontale aanduidingen met de gezondheidsvoorschriften voor de toegang tot de inrichtingen, capaciteitsindicatoren voor elke inrichting, vloerstickers met minimumafstanden en dispensers met desinfecterende gel. Het doel is om deze aanduidingen te standaardiseren.