Te kleine vissoorten

Te kleine vissoorten

Geschreven op 14-05-2020
Guy Devos


De Guardia Civil van het Fuerteventura Maritime Detachment heeft twee personen ondervraagd die recreatieve visserij beoefenden op een boot in de buurt van Puerto del Carmen in de kustwateren van Lanzarote.
De amateurvissers begingen een aantal overtredingen, onder andere een die in het coronadecreet is voorzien.

Volgens de Guardia Civil zijn de twee  ook aangeklaagd voor het vangen van vis onder de toegestane grootte. De bemanning van de patrouilleboot Canal Bocayna constateerde bij de inspectie van de boot dat ze 4,75 kilo cabrilla's en bocinegro’s hadden gevangen die niet voldeden aan de minimumgrootte.

De Guardia Civil heeft daarom drie klachten ingediend tegen deze twee personen voor het bezitten van vis die de minimaal toegestane grootte niet had bereikt en voor het plegen van een delict van ongehoorzaamheid aan het gezag, met betrekking tot een niet-professionele fysieke activiteit in de open lucht.

Beide opvarenden werden bij het verlaten van de haven door veiligheidspersoneel gewaarschuwd dat de recreatievisserij niet was toegestaan en toch hebben zij deze waarschuwing in de wind geslagen.

De Provinciale Maritieme Dienst van Las Palmas heeft het toezicht langs de kust van de eilanden versterkt, want sinds 11 mei is recreatief varen op de Canarische Eilanden toegestaan op grond van de verordening TMA/400/2020 van 9 mei, maar recreatief vissen is dat niet.

In de nota wordt er ook op gewezen dat het vangen van vis onder de toegestane grootte een ernstige overtreding is op grond van artikel 70 van de visserijwet van de Canarische Eilanden, dat voorziet in boetes variërend van 301 tot 60 000 EUR.

De in beslag genomen vis werd aan een liefdadigheidsinstelling overgedragen.