Korte berichten - deel 1

Korte berichten - deel 1

Geschreven op 15-05-2020


De nood is groot, er zijn veel wanhopige mensen

De ‘asociación Virgen de la Esperanza’, opgericht door verschillende vrouwen uit San Isidro (Granadilla), herbeleeft het drama van de grote recessie van 2008. Er zijn mensen die huilend aan de deur komen en je bedanken. Het is dat ik niets heb, ik heb dit nog nooit gedaan, ik schaam me ..., vertellen ze ons. We vertellen hen dat we er zijn om hen te helpen. Aan het woord is Ana Fernández, die gewend is om de armoede van dichtbij te zien sinds ze in 2009, samen met verschillende inwoners van San Isidro (Granadilla de Abona), tassen met boodschappen ging uitdelen aan de gezinnen die door de grote recessie van 2008 waren verwoest.

Zo ontstond de ‘asociación Virgen de la Esperanza’. Ondertussen zijn er meer dan 10 jaar verstreken en de Covid-19-pandemie zet hen nu terug in de startblokken maar nu staan ze voor een uitzichtloze situatie, veel erger en veel verwoestender dan in 2008 omdat duizenden gezinnen om hulp smeken.

Er zijn zoveel wanhopige mensen. De behoefte is enorm. Er zijn te veel mensen met een ERTE en werklozen, allemaal mensen die nooit hadden gedacht dat ze om eten zouden moeten vragen. Dit raakt ons allemaal, legt ze uit.Gearresteerd omdat ze weigerden een masker op de bus te dragen

Een 44-jarige man en een 42-jarige vrouw werden woensdag gearresteerd door de lokale politie van Santa Cruz. De arrestanten weigerden naar verluidt een masker te dragen op het openbaar vervoer, in dit geval een bus van Titsa, en verzetten zich tegen de autoriteiten.

Het gebruik van dergelijk sanitair materiaal op het openbaar vervoer is verplicht sinds 4 maart en de agenten van de Guardia Civil en de nationale politie blijven verder werken om ervoor te zorgen dat de Canarische burgers de beperkingen, die zijn opgelegd om de gezondheidscrisis te bestrijden, blijven respecteren.

De veiligheidstroepen hebben reeds vier arrestaties uitgevoerd en 840 sancties opgelegd sinds maandag fase 1 van de de-escalatie is begonnen op alle eilanden, zoals woensdag door de regeringsdelegatie op de Canarische Eilanden is bevestigd.De Cabildo van La Palma brengt een nieuwe gids uit over astrotoerisme

Het departement Toerisme van La Palma, onder leiding van Raúl Camacho, heeft een nieuwe gids voor astrotoerisme uitgebracht, evenals promotiemateriaal dat zo belangrijk is voor het ‘Isla Bonita’.

Deze nieuwe gids en het promotiemateriaal versterkt het imago van ons eiland als bestemming voor astrotoerisme. Ongetwijfeld is astrotoerisme een van de segmenten die gepromoot moeten worden binnen het toeristische imago van La Palma. Het doet ons schitteren als een uitzonderlijke bestemming, die zich inzet voor duurzaamheid en de natuurlijke bronnen waarover we beschikken. We hebben namelijk een van de schoonste en helderste hemel ter wereld. Isla Bonita neemt met de publicatie van dit materiaal belangrijke stappen om zijn uitstekende potentieel op het gebied van astrotoerisme te consolideren, benadrukt Raúl Camacho.

De adviseur herinnert er ook aan dat La Palma sinds 1985 het ‘Observatorio Astrofísico del Roque de Los Muchachos’ heeft, een van de belangrijkste ter wereld. De beriuchte ‘Ley del Cielo’ van 1988 garandeerde de beheersing van lichtvervuiling in de eilandgebied. Het eiland werd in 2002 uitgeroepen tot ‘Reserva Mundial de la Biosfera’. En in 2007 was La Palma gastheer van de internationale conferentie ‘Starlight La Luz de las Estrellas’. Uiteindelijk werd het Isla Bonita in 2012 het eerste Starlight-reservaat ter wereld en werd het ook uitgeroepen tot ‘Destino Turístico Starlight’.72% van de Canarische leraren verkiest om de scholen pas in september te heropenen

72% van de leraren op de Canarische Eilanden vindt de terugkeer naar de scholen pas verantwoord in september gezien de huidige omstandigheden, zoals gerapporteerd na een onderzoek onder de onderwijsgemeenschap waaraan meer dan 1.050 leraren deelnamen.

Slechts 21,6% zou ervoor kiezen om nu de klaslokalen te heropenen indien de veiligheidsmaatregelen strikt zouden worden nageleefd.

Bovendien zegt 46,3% van de leraren dat ze zich goed hebben aangepast aan het online onderwijssysteem dat nu wordt toegepast omdat de lessen zijn opgeschort .

Leraren zijn wel van mening dat de digitale kloof een van de ernstige problemen is waarmee rekening moet worden gehouden bij online lesgeven. Op Tenerife en de Canarische eilanden in het algemeen zijn er nog heel veel jongeren die geen of slechts heel beperkt toegang hebben tot het internet. Bovendien is er een groot gebrek aan hardware bij vele Canarische families. Dit is de oorzaak dat er een gebrek is aan respons en interesse bij een deel van de studenten wat uiteraard moet opgelost en vermeden worden. Het moet gezegd dat de overheid op dit vlak al vele inspanningen heeft gedaan door tablets en laptops te verdelen onder de studenten.