Vraag naar uitbreiding van de terrassen

Vraag naar uitbreiding van de terrassen

Geschreven op 15-05-2020
Guy Devos


Sinds begin deze week heeft de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife meer dan honderd telefoontjes ontvangen om informatie te krijgen over de uitbreiding van de terrassen van de horecagelegenheden in de hoofdpaats Santa Cruz. Er werd door een dertigtal uitbaters gevraagd om de uitbreiding van het terras dat aan hun handelszaak is gelegen.
De procedure voor de uitbreiding van de terrassen is complex, omdat er rekening moet worden gehouden met de fysieke ruimte die beschikbaar is om de terrassen uit te breiden.

De aanvragen moeten online worden aangevraagd en er wordt een reeks eisen overwogen om de toelating van de uitbreiding van deze openbare ruimte goed te keuren.
Belangrijke criteria, zoals het respecteren van de social distency, de toegestane capaciteit in overeenstemming met elke vergunning, het handhaven van de veiligheidsafstand tussen de tafels, het garanderen van de naleving van de regelgeving inzake het voetgangersverkeer en het niet belemmeren van de ingangen van garages, woningen of lokalen, zijn doorslaggevend.

Bij elke aanvraag moet een technisch verslag van de gemeente toegevoegd worden. Daarom is de procedure voor de uitbreiding van de terrassen complexer, aangezien er rekening moet worden gehouden met de oppervlakte die beschikbaar.
In overeenstemming met de bepalingen van Ordonnantie 399/2020 van 9 mei, en om te garanderen dat de juiste fysieke afstand van ten minste twee meter tussen de tafels of groepen van tafels wordt aangehouden, wordt het aantal toegestane tafels in inrichtingen beperkt tot de helft van wat is bepaald in de gemeentelijke vergunning van voorafgaande jaar. Op deze manier moet de verruiming van de terrasoppervlakte voldoen aan  50% van de capaciteit, die altijd zal zijn in verhouding tot de daadwerkelijk beschikbare ruimte die het terras kan hebben in overeenstemming met de vastgestelde beperkingen.

De gemeente Santa Cruz heeft ongeveer 300 geautoriseerde terrassen.