Collectieve eisen boetes voor corona-afval

Collectieve eisen boetes voor corona-afval

Geschreven op 15-05-2020
Guy Devos


Het platform Telesforo Bravo waarschuwt voor een ernstige milieuprobleem dat wordt veroorzaakt door het nonchalant weggooien van COVID-19- beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en maskers.
Veel van deze gebruikte voorwerpen komen op straat en zelfs in de natuur terecht en kunnen de ecosystemen beschadigen. Om deze reden roept de directeur van de Stichting en coördinator van de #Pasasinhuella-campagne, Juan Coello, alle gemeenten op het eiland op om deze acties te sanctioneren met boetes voor het dumpen van gevaarlijk afval op of naaste de openbare weg.

Coello legt uit dat de gemeentelijke verordeningen een verbod bevatten om elk soort afval op de openbare weg te gooien, vooral als dit een gevaar voor mens en milieu is. In de gemeentelijke verordening van Santa Cruz staat bijvoorbeeld een verbod op het gooien van afval dat gezondheidsproblemen kan veroorzaken en stelt ernstige sancties vast voor degenen die dat doen.

Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraden overwegen om de burgers te beboeten die zich niet aan de regels houden.
Juan Coello denkt dat de mensen zich niet bewust zijn van de effecten die deze plastics hebben op de volksgezondheid en op het milieu. Hij betreurt dat de verschillende bewustmakingscampagnes die reeds werden gevoerd, vooral via sociale netwerken, geen voldoende vruchten heeft afgeworpen. Het is tijd dat de gemeenteraden zelf een adequaat antwoord vinden om dit probleem op te lossen.

Coello legt uit dat dit een soort afval is dat moeilijk te beheren is, omdat het niet wordt beschouwd als een verpakking en niet in de gele container kan worden gegooid. Daarom moeten ze in de grijze of restfractiecontainers in een gesloten zak worden gedaan.
Voor Coello moeten we mensen bewust maken, dit afval is gevaarlijk. In tegenstelling tot andere soorten plastics maskers en handschoenen niet afgebroken tot microplastics of microvezels, maar doen ze er honderden jaren over om op natuurlijke manier op te lossen.
Hij betreurt dat er veel afval in de natuur terechtkomt en door dieren worden opgegeten.