Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 16-05-2020


Elk geparkeerd vliegtuig kost luchtvaartmaatschappijen meer dan duizend euro per dag

De terugkeer naar de normaliteit in het luchtvervoer van passagiers is nog ver weg. Het bevindt zich aan het einde van het de-escalatieproces en vereist internationale overeenkomsten. Tot die tijd dragen de luchtvaartmaatschappijen, afhankelijk van de grootte en het gewicht, een gemiddelde dagelijkse kost van meer dan 1.000 euro, alleen voor het parkeren op de grond van elk vliegtuig.

AENA geeft aan dat er momenteel 30 vliegtuigen geparkeerd staan op de Canarische Eilanden. Het tarief van AENA bedraagt maximaal 1.810,92 euro voor de eerste 24 uur en 987,01 euro vanaf dag 2. Dit zijn de prijzen die gelden op de belangrijkste vliegvelden op de archipel van Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura.

Sinds de alarmtoestand was afgekondigd, wees minister José Luis Ábalos erop dat er is besloten om de inning van deze vergoedingen met zes maanden uit te stellen. "Het gebaar" werd maar met matig enthousiasme ontvangen door de ‘Asociación de Líneas Aéreas’ (ALA), die het echter ontoereikend acht en kwijtschelding van die betalingen eist. Het argument is niet onlogisch omdat dit een duidelijk geval van overmacht is, buiten de wil van de luchtvaartmaatschappijen om.Het gebruik van de gele container groeit op de Canarische Eilanden met 14,5%

Als er iets is waar de Canarische Eilanden trots op zijn, is het hun land. Om deze reden is het behoud van het natuurlijke landschap van de eilanden een van de belangrijkste prioriteiten voor de hele samenleving en daarom zijn steeds meer burgers bereid om hun steentje bij te dragen en hun afval te sorteren, een gewoonte die steeds meer gewicht krijgt onder de Canarische bevolking.

Uit recente cijfers van Ecoembes, een non-profit milieuorganisatie die de recycling van verpakkingen in Spanje coördineert, blijkt dat elke burger van de eilanden vorig jaar 12,1 kg afval in de gele container heeft gedeponeerd (verpakkingen, blikjes) en 14,8 kg papier en kartonnen in de blauwe containers.

De gegevens weerspiegelen de grotere inzet van de samenleving voor de zorg voor haar omgeving aangezien er op de Canarische Eilanden 14,5% meer afval in de gele containers werden gegooid dan het jaar ervoor. Een cijfer dat hoger is dan de 9,1% op nationaal niveau. Hetzelfde is gebeurd met de blauwe containers, waar de jaarlijkse stijging op de eilanden 10% bedroeg, drie punten boven het landelijk gemiddelde.Opnieuw 55 migranten gered op Gran Canaria, waaronder 25 minderjarigen

Salvamento Marítimo heeft donderdagnamiddag 55 Afrikaanse migranten gered, allemaal mannen waarvan 25 minderjarigen. Hun boot werd waargenomen door de vissersboot ‘Cecilia’ die terug richting de haven van Arguineguín voer op ongeveer elf kilometer ten zuiden van Gran Canaria.

Salvamento Marítimo mobiliseerde hun boot Salvamar Menkalinan vanuit dezelfde haven die alle inzittenden veilig aan wal kon brengen. Niemand van de migranten had verzorging nodig al hebben ze maar liefst zeven dagen op zee doorgebracht.

Op dit moment zijn er al 23 boten met migranten toegekomen op de Canarische Eilanden sinds de alarmtoestand in Spanje is afgekondigd. Zo hebben bijna duizend mensen de eilanden over zee bereikt, volgens gegevens van de Spaanse Commissie voor vluchtelingenhulp.Tui gelooft dat er deze zomer vakantiemogelijkheden zijn op Mallorca en de Canarische Eilanden

De toerismegroep Tui is ervan overtuigd dat we deze zomer op vakantie kunnen gaan naar Mallorca, een van de favoriete bestemmingen van de Duitsers, en gelooft dat zowel de Balearen als de Canarische Eilanden er alles aan zullen doen om hun luchthavens en hotels geleidelijk te heropenen.

De grootste touroperator in Europa waardeert zowel de vorderingen van Spanje in de strijd tegen de pandemie als de acties van de regionale autoriteiten om het toerisme te bevorderen. Ik kan niet aannemen dat we niet naar Mallorca op vakantie kunnen gaan, integendeel. Vooral de afgelopen weken heeft Spanje grote vooruitgang geboekt bij de bestrijding van de infectie en stabiliseert de situatie zich steeds meer, aldus Marek Andryszak van Tui Duitsland.

Hij zinspeelde duidelijk op de “grote, regionale verschillen" tussen Madrid en de eilanden, terwijl hij ervan overtuigd is dat de Spaanse regering en met name de regionale autoriteiten van de Balearen en de Canarische Eilanden al het mogelijke zullen doen om geleidelijk de luchthavens en de hotels te heropenen met de nodige veiligheidsmaatregelen.

De reisprijzen zullen eerder dalen dan stijgen, zei hij, aangezien veel van de hotels momenteel leeg zijn en er in ieder geval zal worden getracht zo vlug mogelijk de vaste kosten te dekken met aantrekkelijke voorwaarden.