Luchthavens op Tenerife gesloten

Luchthavens op Tenerife gesloten

Geschreven op 16-05-2020
Guy Devos


Tenerife zal op dit moment geen enkele internationale passagiersvlucht meer ontvangen. De twee luchthavens op het eiland, zowel Reina Sofía als Los Rodeos, zijn door de Spaanse regering gesloten voor alle internationale vluchten om de risico's van de coronadreiging tot een minimum te beperken.
De enige luchthaven die groen licht kreeg op de Canarische Eilanden, en dus wel bereikbaar is per vliegtuig, is de luchthaven Ganda op Gran Canaria.

Het Officiële Staatsbulletin (BOE) publiceerde vrijdag het decreet van het Ministerie van Transport en Mobiliteit waardoor het Tenerife geïsoleerd wordt van de buitenwereld. 
Transporten over zee naar de Canarische provincies kunnen enkel naar de haven van  Santa Cruz de Tenerife en deze van La Luz in Las Palmas de Gan Canarias.

Het ministerie van Vervoer en Mobiliteit heeft deze havens en luchthavens aangewezen als de enige toegangspunten tot de Canarische Eilanden per vliegtuig of per boot om de risico's van de invoer van het coronavirus te beperken tot een minimum. Deze maatregel is van kracht van 16 tot 24 mei, hoewel deze termijn kan worden verlengd afhankelijk van de wijze waarop de COVID-19-pandemie zich gedraagt.

Volgens het ministerieel besluit zijn de luchthavens in Spanje waar buitenlandse vluchten mogen aankomen: Barcelona-El Prat, Gran Canaria, Madrid-Barajas, Málaga-Costa del Sol en Palma de Mallorca. De aangewezen havens zijn Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Malaga, Palma de Mallorca, Santa Cruz de Tenerife, Valencia en Vigo.

Het gepubliceerde besluit is van toepassing op alle passagiersvluchten vanaf elke luchthaven buiten het Spaanse grondgebied en op passagiersschepen die lijndiensten verzorgen. Zij zal ook van toepassing zijn op ro-ro-schepen en passagiersschepen die een geregelde lijndienst verzorgen vanuit een haven buiten het Spaanse grondgebied met andere passagiers dan de chauffeurs van de ro-ro-vrachtwagens.

De beperking die is vastgesteld om van buiten Spanje alleen via deze luchthavens binnen te komen, heeft geen gevolgen voor staatsluchtvaartuigen, tussenlandingen voor niet-commerciële doeleinden, exclusieve vracht- en positioneringsvluchten, humanitaire vluchten en noodvluchten.

Bovendien kan het ministerie van Volksgezondheid vliegtuigen of schepen die uitsluitend Spaanse burgers of ingezetenen van Spanje vervoeren, toestemming geven om via andere faciliteiten binnen te komen.  Alle gezondheidsmaatregelen zullen worden genomen om risico's tot uitbreiding van het coronavirus in Spanje te voorkomen.