Pedro Sánchez vraagt een nieuwe verlenging van de alarmfase

Pedro Sánchez vraagt een nieuwe verlenging van de alarmfase

Geschreven op 16-05-2020
Guy Devos


De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft aangekondigd dat hij volgende week het Parlement om een nieuwe verlenging van de alarmfase zal vragen, maar deze keer voor een periode van een maand.

‘Laten we hopen dat dit de laatste alarmfase is,’ zei Sánchez vanuit het Paleis van Moncloa, de wettelijke verblijfplaats van de premier. ‘Het pad dat we nu willen volgen is enige weg naar de oplossing,’ zei Sánchez.

De eerste minister legde uit dat de minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, in deze nieuwe periode met een termijn van één maand, de enige persoon is die binnen de regering zal coördineren met de autonome regio's. Met andere woorden, zij wordt de co-governante van alle Spaanse onafhankelijke regio’s inzake de coronacrisis. Alle speciale bevoegdheden die voorheen door andere ministers werden gedragen, vervallen bij deze.

De voorzitter van het Parlement herinnert er meteen aan dat de feiten en maatregelen uit het verleden hebben aangetoond dat de communautaire immuniteit niet kan worden ingeroepen en daarom verdedigt hij de noodzaak om de mobiliteit en de sociale contacten te beperken. Dit is de eenvoudige logica achter de-escalatie.

De strijd tegen de COVID-19-pandemie bestaat uit keuzes die gemaakt moeten worden  tussen gezondheid,  economie en werkgelegenheid. Hij houdt het bij: ‘Door het redden van levens, worden ook bedrijven en banen gered.

Alle maatregelen die de regering vraagt, zijn maatregelen om de epidemie onder controle te krijgen en deze vragen een inspanning die zal lonen. Ze zullen ons veel dichter en vooral veel sneller bij het economisch herstel brengen, zei een overtuigende Sanchez tijdens de persconferentie.

In deze context benadert hij het specifieke geval van het toerisme in Spanje. Als er geen zekerheid is over het  economisch herstel door (volks)gezondheidsredenen, kunnen we de toeristen die naar Spanje willen komen ook geen garantie geven op veiligheid en gezondheid.

‘We moeten de algemene gezondheid zo snel mogelijk herstellen om de activiteit van het toeristische aanbod weer op gang te brengen’, heeft Sanchez benadrukt, die eraan toevoegde dat een valse stap, het vertrouwen en de veiligheid die Spanje tot nog toe bood, ernstig in gevaar kan komen en dat het tientallen jaren zal duren  om dit vertrouwen te herstellen.