Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 17-05-2020


Op de Canarische Eilanden zijn dagelijks 300 bloeddonaties nodig

Op de Canarische Eilanden zijn dagelijks 300 bloeddonaties nodig om aan de vraag van de ziekenhuizen te kunnen voldoen zoals voor operaties, transplantaties, ongevallen of gecompliceerde bevallingen, meldde het ‘Instituto Canario de Hemodonación y Hemoterapia’ (ICHH) gisteren.

De organisatie heeft er opnieuw bij de bevolking op aangedrongen om deze week bloed te doneren gezien de afname van de reserves en de geleidelijke heropstart van de chirurgische activiteiten.

De ICHH herinnert eraan dat degenen die bloed willen doneren geen ademhalingssymptomen mogen hebben of in contact zijn geweest met coronapatiënten of de afgelopen 14 dagen buiten de Canarische Eilanden hebben gereisd en benadrukt dat ze geen test uitvoeren op Covid-19. De gebruikelijke vereisten voor het doneren van bloed zijn een goede gezondheid, tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, meer dan 50 kg wegen en voor de vrouwen niet zwanger zijn.35 migranten komen toe in Fuerteventura

Een boot met 35 mensen aan boord arriveerde vrijdagavond in de gemeente Tuineje op het eiland Fuerteventura, zoals gemeld door het Rode Kruis.

Om 21.30 uur deed het ‘Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad’ (Cecoes) 1-1-2 een oproep aan de medische en humanitaire diensten om deze groep migranten op te vangen en de nodige zorgen toe te dienen.

Om 22.40 uur heeft het Rode Kruis drie mensen naar het ziekenhuis overgebracht die verdere medische verzorging nodig hadden voor verschillende pathologieën.Zo'n dertig particuliere laboratoria op de eilanden mogen PCR-tests uitvoeren

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 33 laboratoria en particuliere bedrijven gemachtigd om PCR-tests uit te voeren voor de diagnose van Covid-19 terwijl de alarmtoestand voortduurt. Met deze toestemming kunnen ze worden geïntegreerd in de bestaande diagnostische circuits om de capaciteit van de Canarische Eilanden op te voeren.

Van de erkende centra zijn er 19 in de provincie Las Palmas en 14 in Santa Cruz de Tenerife. Om deze tests te kunnen uitvoeren, moeten laboratoria een autorisatie hebben die is afgegeven door de Algemene Directie van Volksgezondheid. Dit betekent dat ze voldoen aan de eisen, criteria en procedures die van kracht zijn. De laboratoria moeten bovendien de resultaten van de dagelijks uitgevoerde tests ook rapporteren aan het directoraat-generaal van Volksgezondheid."Vuelve", de campagne van de Cabildo de Tenerife ten voordele van de lokale handel

De Cabildo de Tenerife is de reclamecampagne "Vuelve" gestart, die tot doel heeft de lokale handel te ondersteunen bij het overwinnen van de crisis veroorzaakt door de pandemie, aldus de minister van sociaal-economische ontwikkeling, werkgelegenheid en buitenlandse actie, Carmen Luz Baso.

Het belangrijkste doel van deze campagne is om de lokale handel in uw stad of dorp te stimuleren, de economie nieuw leven in te blazen en werkgelegenheid op het eiland te genereren, aldus Luz Baso.

De lokale handel, de verkoop van ambachtelijke producten en landbouwproducten kan een alternatief zijn om deze crisis te verzachten en banen te creëren. Volgens Luz Baso moet in gedachten worden gehouden dat de dienstensector, transport en de horeca 32% van het BBP van het eiland vertegenwoordigen ​​en dat de handel voor 19% van de  banen op Tenerife zorgt.