Leidingwater in Arona is zo goed als flessenwater

Leidingwater in Arona is zo goed als flessenwater

Geschreven op 18-05-2020
Guy Devos


In de loop van het afgelopen jaar heeft de gemeente Arona, via het concessiebedrijf Canaragua, uitgebreide analyses uitgevoerd op 134 punten van de waterkwaliteit. In totaal werden er 1.609 stalen genomen in zowel particuliere woningen, als in kinderdagverblijven, scholen, gezondheidsvoorzieningen en winkelcentra. Alle resultaten wezen erop dat het water voldeed aan de normen die in het KB 140/2003 voor het drinkwater zijn opgenomen en dus volledig geschikt is voor consumptie.

Voor dit doel werden 134 locaties binnen de gemeentelijke grenzen aangeduid waar staalnames konden worden uitgevoerd en die lagen verspreid over de ganse gemeente. Van Casco tot Las Galletas, in Valle San Lorenzo, Cabo Blanco, Los Cristianos, Buzanada, El Fraile, Parque La Reina en Palm-Mar werden in totaal 1.609 monsters genomen en getest volgens de regels in een laboratorium. Alle sectoren waar drinkwaterleiding ligt kwamen aan de beurt. Gezondheidscentra, gemeentelijke kinderdagverblijven, scholen, winkelcentra, restaurants, bars, openbare drinkplaatsen, culturele ruimten en particuliere woningen werden op de kwaliteit van het drinkwater getest.

In overeenstemming met de bepalingen van het gezondheidstoezicht op water voor menselijke consumptie van de Canarische regering en met het Koninklijk Besluit 140/2003, zijn naast chloor ook variabelen als geur, smaak, troebelheid, pH, elektrische geleidbaarheid bij 20 graden Celsius, ammoniak, de aanwezigheid van o.a. bacteriën of lood gemeten.

In 2019 is de gemeente Arona een verbintenis aangegaan met alle inwoners, met als doel de kwaliteit van het water te analyseren om de resultaten bekend te maken en te bevestigen dat kraantjeswater niet alleen drinkbaar is, maar ook een hoge kwaliteitslabel bevat.

De burgemeester beweerde vroeger reeds dat Arona zijn verantwoordelijkheid zou nemen ten opzichte van de residenten en van de toeristische sector en duidelijk begaan is met een engagement voor het streven naar uitmuntendheid van de openbare diensten. En daarvan is de kwaliteit van het kraantjeswater een schoolvoorbeeld van.
Het drinkwater aan een uitgebreide analyse onderwerpen en het promoten ervan om het te drinken is het levend bewijs van de realiteit van dit engagement.