Cáritas Diocesana de Tenerife - Een thuis voor daklozen

Cáritas Diocesana de Tenerife - Een thuis voor daklozen

Geschreven op 18-05-2020


Het hotel Puerto Azul in Puerto de la Cruz heeft zijn faciliteiten beschikbaar gesteld ​​zodat 20 mensen, die op straat leefden, hier de quarantaine in veilige omstandigheden kunnen doorbrengen. Cáritas vangt deze mensen op en vraagt om nieuwe kansen voor deze groep.

Een van de daklozen is María del Mar en ze leest de hele dag. Een eerder gelezen boek, waarvan ze de titel niet herinnert, gaat over de komst van Marokkanen naar het schiereiland. 'Ik las het en plaatste mezelf in hun plaats, want nu is het alsof ik een van hen ben, omdat ik het gevoel heb dat ik een buitenlander ben’, zo vertelt ze.

Ze komt uit Malaga maar woont al 20 jaar in Puerto de la Cruz. Tot 25 november vorig jaar woonde ze in een huurappartement dat ze moest verlaten omdat ze het gebouw gingen verkopen en daarbovenop verloor ze haar werk. En zo kwam ze op de straat terecht, iets wat nog nooit eerder was gebeurd.

Ze zeggen dat als je hulp zoekt, je het kunt vinden, en ik heb het gevonden', verklaart ze trots. Cáritis Diocesana heeft de leiding op zich genomen en zij hebben ervoor gezorgd dat María, samen met 19 andere daklozen, onderdak vond in het hotel Puerto Azul. De organisatie heeft constant mensen op de straat die op zoek gaan naar daklozen in de stad. Voor deze mensen is de realiteit, die niet voor iedereen zichtbaar is, nog harder in deze tijden van lockdown.

María del Mar wil de mythe doorbreken dat alle mensen die op straat leven afhankelijk zijn van drank of drugs en ze is Cáritas en het hotel Puerto Azul erg dankvoor voor alle hulp die ze al mocht ontvangen. Ik drink of rook niet, verduidelijkt ze, en ik ben niet bang om terug te vallen want dankzij Cáritas heb ik genoeg kracht opgedaan om terug op te staan en verder te gaan.