Korte berichten - deel 1

Korte berichten - deel 1

Geschreven op 19-05-2020


Overval op een tankstation in Las Zocas – San Miguel de Abona

Twee gemaskerde mannen en een derde persoon, die buiten stond te wachten in een gestolen auto, hebben zondagavond rond 22.30 uur het tankstation Repsol overvallen in Las Zocas.

De vrouw van de eigenaar, José Miguel González, die nog zeven andere tankstations heeft, werd bedreigd met een vuurwapen. De overvallers plunderden de volledige kassa en ook nog eens 50 pakken sigaretten. Gelukkig werd er niemand gewond. De hele overval werd vastgelegd door de videocamera's van het tankstation, die 24 uur open blijven.

Het is niet de eerste keer dat José Miguel González wordt overvallen. Vijf jaar geleden op 19 oktober werd hij overvallen en zwaar toegetakeld en bedroeg de buit van de overvallers maar liefst 40.000 euro. De daders zijn nooit gevonden.

Man aangehouden in  La Laguna voor bedreiging met een wapen

De lokale politie van La Laguna heeft zondagmiddag een man gearresteerd die wordt beschuldigd van bedreigingen met een wapen. De gebeurtenissen vonden plaats in de wijk El Cardonal waar de dader van 34 jaar woont. Hij werd ter beschikking gesteld van het gerecht.

Drie vrouwen gewond bij een brand in het Diocesane Seminarie van La Laguna

Drie vrouwen zijn zondag gewond geraakt door een brand in het gebouw van het Diocesane Seminarie van La Laguna. De gebeurtenissen vonden plaats rond 17.14 uur toen er brand uitbrak in de inkomhal van het gebouw. De slachtoffers werden bevangen door de rook en werden overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis. Dertig mensen moesten worden geëvacueerd door de brandweer die de brand vrij vlug onder controle kreeg.

Een man gewond bij een frontale botsing in Arona

Een 35-jarige man is gewond geraakt bij een frontale botsing op de weg Sabinita Alta-Cruz del Guanche in de gemeente Arona, zoals gemeld door het Coördinatiecentrum voor Noodsituaties en Veiligheid (Cecoes) 1-1-2. Het slachtoffer kreeg onmiddellijk de eerste zorgen toegediend en werd overgebracht naar het ziekenhuis.Ongeveer 300 studenten in Santa Cruz hebben geen toegang tot het internet

De quarantaine stuurde alle schoolkinderen naar huis. Zij zijn de enigen die, ondanks de start van de de-escalatie, niet zijn teruggekeerd naar de nieuwe normaliteit en het is nog niet duidelijk dat ze uiteindelijk hun cursus op de schoolbanken kunnen afmaken. De meeste studenten volgen dagelijks de lessen via een online platform. Maar het probleem is dat niet iedereen dezelfde toegang heeft tot de technologieën die nodig zijn om dit afstandsonderwijs te volgen. Volgens het rapport van de ‘Fundación Cotec’ over hoe deze pandemie het onderwijs beïnvloedt, bepaalt de sociaal-economische status of de student toegang heeft tot de noodzakelijke middelen voor een dergelijke opleiding. Er zijn nog veel families op Tenerife die geen computer of tablet in huis hebben, laat staan toegang hebben tot het internet.

Op de Canarische Eilanden heeft het Ministerie van Onderwijs een stap voorwaarts gezet om te proberen deze technologische middelen te verstrekken aan alle huishoudens met schoolgaande kinderen die ze niet hebben. De overheid wil hiermee voorkomen dat bepaalde kinderen een leerachterstand oplopen en streeft ernaar dat de pandemie zo weinig mogelijk impact heeft. In Santa Cruz de Tenerife zitten minimaal 300 minderjarigen in deze situatie, die kunnen genieten van de extra ondersteuning van de overheid om de lessen te kunnen volgen. Maar er zijn nog altijd jongeren die wegens omstandigheden de lessen niet online kunnen volgen. Daarom heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw initiatief gelanceerd dat bestaat uit het afdrukken van het huiswerk van de studenten door de gemeenteraad die het dan mee naar huis kunnen nemen. Vorige week waren er 300 studenten en deze week zijn er iets meer dan 200 die ons hebben gevraagd om hun taken af te drukken, zegt de woordvoerder van de gemeente.Carles’s metamorfose

De Catalaanse chef-kok runt het restaurant met de naam Kafka in de Calle Cruz Verde in Puerto de la Cruz in het hart van de wijk La Ranilla. Gedwongen door de lockdown sloot hij ruim twee maanden geleden zijn deuren.

Toen Cales het initiatief hoorde van zijn vriend, de eigenaar van het hotel Puerto Azul, om daklozen onderdak te bieden in het hotel, aarzelde hij niet en bood aan om de menu's te bereiden die de mensen er dagelijks krijgen aangeboden onder begeleiding van Cáritas Diocesana.

De eerste weken kon hij de produkten gebruiken die nog in stock waren, maar later kreeg hij gratis ingrediënten en produkten van verschillende leveranciers waarmee hij elke dag een ander en gevarieerd menu kon bereiden met de vrijwillige hulp van zijn werknemers.

De leden van Cáritas gaan elke dag op zoek naar bedrijven die voedsel willen doneren en samen doen we allemaal ons best om een lekkere maaltijd te bereiden voor de daklozen, zegt Carles.