Wit kalken van de huizen op de Canarische Eilanden tegen epidemieën

Wit kalken van de huizen op de Canarische Eilanden tegen epidemieën

Geschreven op 19-05-2020


De geschiedenis van de Canarische Eilanden is doorspekt met dramatische gebeurtenissen zoals aanvallen van piraten, stormen, vulkaanuitbarstingen, insectenplagen, droogtes, hongersnoden en ook epidemieën die de archipel bereikten via de havens. Zo hebben de Canarische Eilanden door de eeuwen heen geleden onder de builenpest, tyfus en cholera.

Ook toen werden er maatregelen getroffen zoals contactverbod om de ziekte te bestrijden bovenop andere maatregelen zoals... het wit kalken van de huizen. De kalk met zijn witte kleur, die kenmerkend is voor de antiseptische en antibacteriële chemische verbinding door calciumoxide, werd aanzien als een product dat als rem diende voor gevaarlijke ziekteverwekkers voor de bevolking. (Volgens de studie 'Bactericide effect van gehydrateerde kalk in waterige oplossing, gepubliceerd door de’ Organización Panamericana de la Salud-OMS’).

De opeenvolgende epidemieën van de 16e tot de 19e eeuw zijn er grotendeels de oorzaak van dat het wit kalken een van de meest gebruikte middelen was in de strijd tegen epidemieën. De eilanden werder letterlijk witgekalkt door de epidemieën, waardoor een cultuur ontstond die voortkwam uit het gezegde dat kalk alle microben verwijdert.

Tot de komst van de Britten hadden de Canarische steden ernstige tekortkomingen op het gebied van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Vuilnis en loslopende dieren op straat zorgden voor de verspreiding van ziektes die bestreden werden met witgekalkte muren, wat leidde tot een grote kalkproductie-industrie op de eilanden. Zo werden ook de goederen van verdachte schepen in azijn gedompeld en met kalk behandeld.

In de loop van de tijd werd het de culturele identiteit van de eilanden waarbij de muren niet alleen in het wit werden gekalkt maar de huizen alle mogelijke kleuren kregen.