Meer steun gevraagd van de gemeenten

Meer steun gevraagd van de gemeenten

Geschreven op 20-05-2020
Guy Devos


De voorzitter van Cehat en Ashotel roept op tot meer steun van de gemeenten in het licht van de crisis, omdat dit zal helpen om de economie te rehabiliteren. In twee maanden tijd heeft geen enkele burgemeester op het eiland de licentievoorwaarden versoepeld en de bijdragen verlaagd.

Jorge Marichal, voorzitter van Ashotel en van de vereniging van hoteliers in Spanje, is van mening dat er een gebrek is aan hulp, aan samenwerking en flexibiliteit van de gemeentelijke overheden met de toeristische sector en bekritiseert dat er na twee maanden aandringen van de hotelsector, geen enkele burgemeester de hand heeft uitgestoken door de vergunningsaanvragen te versoepelen of door de gemeentelijke belastingen te laten dalen en op deze manier een steun te zijn voor de heropstart van onze sector.

De voorzitter van de hoteliers van Tenerife begrijpt de terughoudendheid van de gemeenten ten aanzien van toekomstige projecten - zoals de voorziene hotelcomplexen in Abades (Arico) en op El Mojón (Arona) - zolang we niet uit deze gezondheidscrisis zijn gekropen en waarvan de gevolgen onvoorstelbaar zullen zijn. In dergelijke gevallen moeten de gemeentelijke overheden meer flexibiliteit vertonen en moeten ze een grotere inspanning leveren dan hetgeen ze tot nog toe hebben gedaan.

De bestaande hotelinfrastructuur is momenteel belangrijker dan de bouwprojecten die op stapel staan, want de toeristische leegstand moet eerst gevuld worden vooraleer de pijlen te richten op de bouw van nieuwe hotelprojecten. Dit is de oplossing naar een normale evolutie die zal zorgen voor de oplossing van het economisch herstel.

Marichal is ervan overtuigd dat weinig hotels - lees: bijna geen - de deuren zullen openen vooraleer de vliegverbindingen met Tenerife hersteld zijn. Hij verduidelijkt dat kleine hotels deze zomer opnieuw rendabel zullen zijn en dat grotere hotelcomplexen verlieslatend zullen blijven tot de winter 2020-2021.
Enkel als de grenzen van de Europese Unie opengaan en vliegtuigreizen veilig zijn, en bestand tegen het coronavirus, zal de hotelsector heropleven.

De voorzitter van Ashotel wacht aldus op Europese adviezen en richtlijnen die het einde aankondigen van het reisverbod binnen de lidstaten, ook van Groot-Brittannië en Duitsland, om enkel de landen te noemen die het grootst aantal toeristen naar Tenerife sturen.
We moeten ervoor zorgen dat Europeanen kiezen voor toeristische locaties in het zuidwesten van Europa en niet naar zonnige landen trekken in het zuidoosten, is zijn devies.