Werken op de luchthavens moet hervat worden

Werken op de luchthavens moet hervat worden

Geschreven op 20-05-2020
Guy Devos


De Nationalistische Groep CC-PNC van de eilandregering op Tenerife verzoekt Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) om de werkzaamheden op de luchthavens van Tenerife Norte-Ciudad de La Laguna en Tenerife Sur-Reina Sofía onmiddellijk te hervatten. Zodoende zal de luchtvaartinfrastructuur voorbereid zijn op een adequate heractivering van het toerisme.
Voor de nationalistische politieke beweging is het onbegrijpelijk dat AENA de werkzaamheden heeft opgeschort, net op het moment dat de luchthavens dit het meest nodig hebben en dat de voorzieningen moeten worden aangepast aan de nieuwe maatregelen die de CVID-19-pandemie stelt.

Vanuit de politieke partij wordt erop gewezen dat zij tijdens een bijeenkomst met de Provinciale Federatie van Bouwondernemingen van Santa Cruz de Tenerife (Fepeco) hebben ingestemd met de noodzaak om de werkzaamheden met spoed opnieuw op te starten op beide luchthavens.
‘Wij steunen de claim van Fepeco, met Oscar Izquierdo aan het hoofd, omdat we het hebben over strategische werken voor Tenerife. De beslissing om de werken te stoppen heeft gevolgen voor verschillende bedrijven en voor hun werknemers. Dit is een situatie die niet kan worden toegestaan in een tijd waarin de economische activiteit praktisch tot stilstand is gekomen’.
De nationalisten herinneren eraan dat op Tenerife bijna 40% van de actieve bevolking werkloos is. Ruim 111.000 mensen zijn werkloos waarvan er 81.000 getroffen zijn door tijdelijke werkloosheid (ERTE) aangericht door de coronacisis. Daarom moedigen zij werkgelegenheid aan.

Coalición Canaria waarschuwt dat de beslissing, genomen naar aanleiding van de COVID-1-pandemie, om niet door te gaan met de bouw van de nieuwe terminal, de luchthaven Tenerife Sur helemaal kan verlammen en dat zij daar niet mee akkoord gaan. Meer zelfs, ook omdat AENA zelf in 40 jaar niet heeft geïnvesteerd in de infrastructuur van de luchthaven.
In die zin herinneren de nationalisten zich dat er in februari 2020 een buitengewone plenaire vergadering werd gehouden om de bouw van de nieuwe terminal op de luchthaven van Tenerife Zuid te versnellen en om kennis te nemen van de stappen die het eilandsbestuur met AENA heeft genomen.

Nu is het meer dan ooit noodzakelijk om een nieuw terminalgebouw te hebben met de kwaliteit en capaciteit die de toekomst van de toeristische activiteit en mobiliteit op Tenerife vereist.
De terminal moet de problemen oplossen die ontstaan bij het inchecken van de passagiers en moet vooral zorgen voor een vlotte doorstroming en voor een grotere rentabiliteit van de luchthaven in het zuiden van Tenerife.