Korte berichten - deel 1

Korte berichten - deel 1

Geschreven op 21-05-2020


De online verkoop doet het Canarische platteland floreren

De beperkingen van de alarmtoestand en het daaropvolgende initiatief van de Cabildo waardoor een website is ontstaan waar boeren en producenten hun producten konden aanbieden, wordt als "zeer positief" ervaren en als een nieuwe manier van verkopen ‘die voor altijd zal blijven’.

Zo denkt Laura Quintana van de Frutería Fernando y Mary op de Altavista markt erover. Ondanks het feit dat deze markt al 50 jaar bestaat, waren er veel mensen die ons niet kenden en nu hebben we, na dit initiatief, een omzetstijging van bijna 70% gekend. Er wonen veel oudere mensen in deze buurt die niet naar de supermarkt kunnen gaan maar die ons begonnen te bellen om een prijslijst van onze producten te vragen en zo begonnen ze dingen bij ons te bestellen, zegt Laura.

En dit was een grote hulp voor hen omdat we de aankopen thuis afleverden en niet alleen onze producten, voegt ze eraan toe, want toen onze klanten ons vroegen naar producten die we niet hadden, hebben we producten van onze collega’s toegevoegd aan hun aankopen en mee afgeleverd. Laura is van mening dat deze nieuwe manier van winkelen 'een blijvertje is’ omdat het erg comfortabel is en initiatieven zoals deze ons promoten, zegt ze.Tenerife activeert een driejarig project tegen geïmporteerde plantensoorten

De Cabildo van Tenerife zal binnen zijn schokplan voor de economische en sociale reactivering van het eiland, het openbare bedrijf Gesplan de opdracht geven voor de bestrijding en de uitroeiing van exotische flora op het eiland. Hiervoor werd een budget van 2.886.183 euro goedgekeurd voor de komende drie jaar en er zullen meer dan 40 mensen in dienst worden genomen.

Op de Canarische Eilanden bestaan er unieke ecosystemen, maar de geïmporteerde plantensoorten vormen een zeer ernstige bedreiging voor het behoud van dit meest waardevolle natuurlijke erfgoed. Daarom is het de verantwoordelijkheid van de overheid dat de natuur wordt behouden en beschermd in optimale omstandigheden, inclusief de strijd tegen diersoorten die een bedreiging kunnen vormen voor andere diersoorten met een endemische waarde of kenmerkend voor ons territorium, zei de minister Isabel García.De meeste ‘comunidades’ zullen hun zwembad niet kunnen openen

De grote meerderheid van ‘comunidades’ zal niet in staat zijn om te voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld voor het gebruik van de zwembaden in fase 2 van het de-escalatieplan omdat ze niet over de middelen en voldoende personeel beschikken.

Volgens de ‘Consejo General de Colegios de Administraciones de Fincas’ is er in veel van de comunidades geen verantwoordelijk personeel dat de toegang kan controleren of beperken dat maximaal 30% van de totale capaciteit mag bedragen. In het geval dat ze een badmeester hebben, is hun competentie beperkt tot het controleren van het zwembad en niet van het aanwezige publiek.

Bovendien benadrukt hij dat om naar het zwembad te gaan je een afspraak moet maken en er een beurtrol moet worden opgesteld. En dit is niet mogelijk wanneer er geen personeel beschikbaar is, laat staan dat er een gemeenschappelijke telefoon is voor gans het complex waar reserveringen kunnen worden doorgegeven. Bovendien moeten er markeringen worden aangebracht zodat er minstens 2 meter afstand is tussen elke gebruiker. Ook de toegang tot het zwembad en de verdere doorgang moeten duidelijk worden aangegeven.Bloei van de Tajinaste in het Teide Nationaal Park

Deze zeldzame endemische bloem van de Canarische Eilanden heeft een kortstondig leven, elk voorjaar een paar weken. Het Nationaal Park Teide, in 2007 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, begint in mei over te lopen van kleur met de bloei van de tajinastes. Geniet even mee in bijgaande video.