Berperkte oppervlakte en afspraak vereist

Berperkte oppervlakte en afspraak vereist

Geschreven op 24-05-2020
Guy Devos


Beperkte capaciteit, afspraak vereist en een beperkte oppervlakte, op de stranden in het zuiden van Tenerife, zijn basis criteria maar uiteindelijk zal elke gemeente regels vaststellen voor baders en zwemmers die vanaf maandag de stranden zullen innemen, de dag dat fase 2 aanvangt.

Hoewel de openstelling van de stranden voor het baden aanvankelijk gepland was in fase 3, wordt deze actie een fase vervroegd en kan iedereen vanaf maandag 25 mei 2020 naar het strand. Hoewel het de gemeentebesturen zijn die zullen beslissen welke stranden er opengaan en welke niet. De regelgeving daaromtrent kan verschillen van gemeente tot gemeente en werd gepubliceerd in het BOE.

Vanaf maandag mogen we opnieuw in zee of in openbare zwembaden gaan zwemmen,  we mogen opnieuw familie- of vriendschappelijke bijeenkomsten van maximaal 15 personen houden, we mogen opnieuw onbeperkt gaan sporten.

Dit akkoord staat in een Ministereriële omzendbrief. We moeten enkel nog wachten op de reguliering die door de Canarische regering moet worden bekrachtigd.

In overeenstemming met wat er is gezegd, zullen zwembaden voor recreatief gebruik weer actief worden, zowel in open lucht als in gesloten ruimtes, ook de gemeenschappelijke ruimten van hotels zullen opnieuw toegankelijk worden. 
De maximale capaciteit die door het BOE wordt toegestaan is 30% van de capaciteit en op voorwaarde dat de fysieke afstanden van twee meter tussen mensen kunnen worden gehandhaafd. Om toegang tot het zwembad te krijgen, moet er vooraf een afspraak worden gemaakt en worden de dienstregelingen in shifts geregeld. Het besluit stelt strenge maatregelen vast voor het reinigen en desinfecteren van de installaties.

In Arona, bijvoorbeeld, heeft de gemeentelijke overheid besloten dat er slechts drie stranden zullen openen, met name het strand van Los Cristianos, Playa Las Vistas en dit van Las Galletas, met uitzondering van de stranden die al open waren voor sportbeleving.

De stranden zijn open van 10.00 tot 18.00 uur, de capaciteit is beperkt en wordt gecontroleerd door een enkele in- en uitgang. Het is verplicht om een persoonlijke handdoek mee te nemen en er worden geen strandspelen toegestaan. Strandzetels en parasols zijn verboden goed. De douches zijn gesloten, de toiletten open. Het is verboden om koelboxen, drankjes en voedsel mee te nemen.

Dergelijke maatregelen worden ook voorzien in Adeje, waar de stranden van La Enramada en Playa Fañabé zeker open zullen gaan, terwijl de andere stranden afhankelijk zijn van de beslissingen van hun concessiehouders.
In Granadilla, op het strand van El Médano bijvoorbeeld, zullen de douches en voetbaden gesloten zijn en zullen er geen ligbedden en parasols gebruikt mogen worden. De reddingsdienst is er van 10.00 tot 15.00 uur beschikbaar en er is politietoezicht.