Vier dagen betogen in een torenkraan

Vier dagen betogen in een torenkraan

Geschreven op 21-06-2020
Guy Devos


De twee activisten, die reeds vier dagen lang in een bouwkraan zitten op een bouwplaats waar een nieuw hotel wordt gebouwd, leggen hun eerste verklaringen af en dringen aan om niet op te geven en te blijven vechten tegen de aantasting van dit unieke natuurgebied.
Ze worden Isabel en José (fictieve namen) genoemd door hun collega's om hun anonimiteit te behouden.
Voor de vierde dag op rij zitten meer dan 20 meter hoog en proberen zich te schermen tegen de wind, zon, kou en zelfs, regen, om hun doel te bereiken: de stopzetting van het werk aan een luxe hotel op een paar meter van het strand en natuurgebied La Tejita.

De bezetters drongen er op aan om hun boodschap te verkondigen via een mobiele telefoonverbinding. Wij  zullen niet opgeven en blijven ons verzette. Vijftig toehoorders stonden op de begane grond en applaudiseerden terwijl de bouwvakkers op werf naarstig en onverstoord hun ding bleven doen.
Zes agenten van de Guardia Civíl hielden het het vertoon scherp in de gaten.

Dat was nodig, want eerder had een rechtbank verboden op de activisten in de bouwkraan enige hulp te bieden. Ook het aanvoeren van voedsel, drank en kledij is niet toegelaten.
Enkel de brandweer zal toelating krijgen om de torenkraan te beklimmen voor de evacuatie van de twee milieuactivisten. Dit werd gemeld door een regeringsafgevaardigde aan vertegenwoordigers van het collectief Save La Tejita.

Zowel de activisten in de hoogte als degenen die hen op de begane grond steunen waren dankbaar voor de steun van de media en de repercussies die zo'n gedurfd initiatief heeft ondernomen. Dit betekent dat veel mensen in de bres springen voor natuurbehoud en -bescherming terwijl de regering en het ministerie dat bevoegd is voor de kustgebieden de andere kant op blijven opkijken.