Hulp in de hoogte

Hulp in de hoogte

Geschreven op 22-06-2020
Guy Devos


De twee activisten die zich in de twee bouwkranen van een bouwproject in La Tejita (Granadilla de Abona) bevinden, kregen uiteindelijk toch eten en drinken en zelfs een gsm-batterij aangereikt van de brandweer.

De uitspraak van de rechtbank, die in kortgeding werd verkregen, werd verkeerdelijk geïnterpreteerd door de Guardia Civil, die belette om de activisten de noodzakelijke voorzieningen op hun vraag te geven.
Daardoor heeft de brandweer voedsel en benodigdheden naar de twee jonge mannen gebracht, die zich elk op een kraan hebben verschanst. Vanuit de korf van een autoladder werd elke manifestant, die ook is beveiligd met een harnas en touwen, bevoorraad met levensnoodzakelijke middelen.

De rechter die de uitspraak deed, veroordeelde het gedrag van de politie, om de kraanactivisten te arresteren, en ging niet in op de vraag van het bouwbedrijf Grupo Viqueira, om de twee activisten op te leiden.
De advocaten van de Galicische bouwpromotor hadden een document gepresenteerd waarin stond dat ze geen toestemming zouden geven aan de hulpdiensten om het domein te betreden zonder een gerechtelijk bevel.

Uiteindelijk overrulde de uitspraak het document en konden de hulpdiensten probleemloos tussenkomen.

De regionale afgevaardigde van Sí Podemos, Manuel Marrero, heeft een brief geschreven aan de Minister van Ecologische Overgang en Klimaatverandering, Teresa Ribera, waarin hij haar vraagt de wet met spoed toe te passen in dit specifiek dossier. Dan is er geen enkele reden meer om te protesteren en wordt deze actie automatisch beëindigd.

Ongeveer gelijktijdig heeft een bekende jurist van Urbanismo de Santa Cruz de Tenerife verklaard dat, als het werk niet wordt stopgezet en totdat de nieuwe afbakening van 100 meter van de kust is opgelost, plus de 20 meter erfdienstbaarheid, die overeenkomen met de regering van de Canarische Eilanden, La Tejita afstormt op een mamotreto-zaak, zoals die in San Andrés.

Een eerdere bouwovertreding op Las Teresitas heeft geleid tot gevangenisstraffen en de afbraak van het parkeergarages, enkel maar omdat het gebouw voor een klein deel werd opgetrokken over de scheidingslijn die het beschermde gebied markeert.