Santa Lucía gered

Santa Lucía gered

Geschreven op 22-06-2020
Guy Devos


Santa Lucía is een gehucht van Güímar en ligt pal aan het water. Deze locatie typeert een tiental woningen die opgetrokken zijn onder een overhangende grotachtige uitziende rots. Eind vorig jaar werden bewoners door de burgemeester uit hun huizen gezet omwille van aardverschuivingen en het gevaar voor instortingen. De locatie, die bijzonder gevoelig is aan aardschokken en ook al in 2011 werd getroffen door een aardverschuiving, is bij velen bekend als een grote geërodeerde grot langs de TF-616 of Avenida Litoral de Agache, waarin een dozijn huizen en een kapel werden gebouwd.

Daarna zijn de spuitwerken begonnen en iedereen blijkt tevreden over het werkverloop om de buurt te beveiligen. Enkel de gemeente Güímar is niet transparant in de berichtgeving. Er is gewoonweg geen communicatie, opperen de buurtbewoners.

Maar de werken verlopen in een bevredigend tempo en de veiligheid gaat erop vooruit. Het geprojecteerde cement vermengt zich visueel met de rest van de omgeving. De wijk Santa Lucía Los Barrancos, een kustgebied van de gemeente Güímar wordt weer veilig.

Een gezamenlijke grote ontruiming heeft nooit plaatsgevonden. Bij de aanvang van de werken, dat bijna samenviel met de staat van alarm konden een zestal families geen gebruik maken van hun woning en moesten bij familie of vrienden gaan wonen. Dat zal voor een aantal andere gezinnen in het grottengebied later ook gebeuren, maar dat wordt ten gepaste tijd aangekondigd worden door de werfleider en op advies van de gemeente.
Omdat het werk wordt uitgevoerd in drie verschillende fasen zal het zuidelijke deel van de buurt, de huizen in de grot en op het noordelijke deel niet beïnvloeden. ‘We zullen proberen om onnodige uitzettingen te vermijden’, zegt de burgemeester.

Na het omstreden decreet van Airam Puerta, dat voor de rechtbank werd aangevochten door de buurtgemeenschap, begonnen de werken in maart 2020 met het principe van betonspuiten (guntitage) of projectie van beton. De boorpunten zijn gemaakt en de plaatsing van de aanhechtingspunten die zullen dienen als basis voor de verankering van het gaas zijn geïnstalleerd op alle hellende vlakken.

Sommige noodzakelijke werken zijn met de grootste omzichtigheid uitgevoerd door de aannemer en stemt tot vreugde, maar de inwoners van Santa Lucía bekritiseren het gebrek aan communicatie van de burgemeester. Voor het weekend kwam de lokale politie met de melding dat een volgende serie woningen moet ontruimd worden voor de voortgang van de spuitwerken.