Aan hun lot overgelaten

Aan hun lot overgelaten

Geschreven op 22-06-2020
Guy Devos


Een groep van 25 jonge Afrikanen is radeloos. Nadat zij acht maanden lang hun toevlucht hadden gezocht in La Montañeta in Garachico, werden zij het voorbije weekend aan hun lot overgelaten. In de buurt van de Pancho Camurria, in het midden van een straat in Santa Cruz werden ze gedropt.

Ze konden en mochten ze niet langer in de voornoemde faciliteit in het noorden van het eiland blijven en daarom vroegen ze om overgeplaatst te worden naar Santa Cruz.

Sjeik en Lou Lou zijn twee jonge Afrikanen uit deze groep, die acht maanden geleden op een patera hoopten Spanje te bereiken om een meer welvarende toekomst op te bouwen. Samen met nog 23 metgezellen stapten ze in oktober 2019 op een onveilig zeetransport en kozen het ruime sop. Na dagen rondgedobberd te hebben, werden ze opgepikt en tot in de haven van Los Cristianos gebracht.

Lou Lou is boer geweest en was ook betrokken geweest bij de reparatie van voertuigen in zijn thuisland Senegal. Hij kwam naar Spanje met zeer duidelijke ideeën. Aangezien hij Engels, Frans en wat Spaans spreekt, dacht hij dat hij meer mogelijkheden zou hebben gekregen voor een baan, vooral op de Canarische Eilanden, omdat deze de toeristische regio bij uitstek is. Dat was de droom die hem naar Tenerife bracht, al is die geleidelijk aan verdwenen. Hij werd in een Rode Kruis-kamp ondergebracht in La Montañeta en zag hoeveel immigranten er, in die maanden die volgden, op de eilanden zijn aangekomen. Daarnaast was er de coronacrisis en de economische terugval.

Guinee, Sierra Leone, Gambia, Senegal en Ivoorkust zijn enkele van de landen waar deze jonge mannen vandaan komen en die de voorbije nachten op de grond sliepen in de buurt van de Pancho Camurria. Ze hadden gehoord over de sporthal, waar veel daklozen samenkomen door het gebrek aan infrastructuur om aan de grote vraag te voldoen. Omdat ze niet langer bij het Rode Kruis konden blijven, wezen ze deze hulpbiedende enclave aan als de volgende halte in een kronkelige strijd om in hun levensonderhoud te voorzien.

En daar, leggen ze zelf uit, werden ze achtergelaten door de werknemers van de entiteit. Ze werden gewoon achtergelaten en op straat gedumpt.

Volgens geruchten in de wandelgangen van de officiële instanties wordt er een bilaterale topconferentie voorzien tussen de Canarische Eilanden en de Spaanse staat, om zich over deze humanitaire drama’s.