Vluchten hernemen naar Spaans grondgebied

Vluchten hernemen naar Spaans grondgebied

Geschreven op 22-06-2020
Guy Devos


De Spaanse luchthavens hebben gisteren de grenzen geopend en ontvingen op de eerste dag van de nieuwe normaliteit de eerste bezoekers uit de Europese Unie en uit het Schengengebied. Na drie maanden krijgt het internationaal toerisme terug leven ingeblazen.

Het netwerk AENA die de luchthavens uitbaat heeft zondag vanuit 100 Europese locaties en van het Schengengebied toeristen ontvangen. Er werden in totaal ongeveer 650 vluchtoperaties uitgevoerd, waarvan 325 aankomende vluchten.

Naast de internationale vluchten zijn er nog eens 225 binnenlandse vluchten gerealiseerd omdat er ook een einde is gekomen aan de mobiliteitsbeperkingen binnen het Spaanse grondgebied.

Op zondagochtend heeft de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas al twee vluchten uit de Europese Unie en het Schengengebied ontvangen, een uit Parijs (Frankrijk) en de andere uit Milaan (Italië).

De luchthaven van El Prat Josep Tarradellas (Barcelona) ontvangt de eerste vliegtuigen zonder incidenten sinds de vroege zondagochtend. Interne bronnen spreken over een tachtigtal operaties, waarvan 41 aankomende nationale en internationale vluchten.

De eerste internationale vlucht die in El Prat aankwam, kwam uit de Duitse hoofdstad Berlijn.

De luchthaven heeft alleen terminal T1 geopend voor alle vluchten en maatschappijen. Deze terminal is alleen toegankelijk voor passagiers en een begeleider voor het geval ze hulp nodig hebben.

De Spaanse luchthavens hebben zich bereid verklaard om de nieuwe passagiers in veilige omstandigheden te ontvangen.

Gisteren heeft minister van Volksgezondheid Salvador Illa, samen met de minister van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, José Luis Ábalos, toegekeken op de veiligheidsmaatregelen die op de luchthaven van Madrid zijn genomen ter voorkoming van corona-besmettingen.
Reizigers die in Spanje aankomen moeten drie beveiligingsfilters passeren. De eerste is gebaseerd zijn op een verantwoorde verklaring van bezoekende toerist, waarbij wordt gevraagd om de gezondheidstoestand, ook met betrekking tot hun accommodatie in Spanje of de met plaatsen die zij zullen bezoeken te melden.

Een tweede filter is de temperatuurmeting van de passagier en de derde controle is fysiek wanneer er duidelijke tekens zijn van symptomen.

Als een bezoeker niet door een van deze drie primaire controles geraakt, zal de reiziger onderzocht worden door een arts van het departement Volksgezondheid en afhankelijk van de diagnose, kan de patiënt doorverwezen worden naar de Spaanse gezondheidsdienst.