Afrikanen geholpen

Afrikanen geholpen

Geschreven op 23-06-2020
Guy Devos


De gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife heeft contact opgenomen met de delegatie van de centrale eilandregering om een manier te vinden om de situatie van de groep van 25 Afrikanen die afgelopen zaterdag in de stad zijn aangekomen, te regulariseren.
Zoals wij gisteren rapporteerden werd deze groep door het Rode Kruis in La Montañeta (Garachico) opgevangen waar ze sinds hun aankomst in een gammele boot, acht maanden geleden, verbleven. Daarna sliepen ze op de grond in de buurt van het Pancho Camurria-paviljoen in Santa Cruz.

Uren nadat deze situatie in de openbaarheid werd gebracht, en op verzoek van de Azorijnse Buurtvereniging, werd er vergaderd met de ambtenarij om te luisteren naar hun eisen, maar ook om te weten en in welke omstandigheden de immigranten leven.
Na een korte informele bijeenkomst verhuisden de vluchtelingen naar het sportveld waar ook andere daklozen gebruik maken van de infrastructuur, waaronder vier immigranten uit Mali.

Met de hulp van een tolk die de raadsleden vergezelde, konden de jongeren uitleggen dat hun ervaring in het Rode Kruis-kamp voelde als in een gevangenis, zonder enige vrijheid en dat ze zelf besloten het terrein te verlaten? Niets of niemand die hen tegenhield om te vertrekken. Het plan was om naar Madrid en Barcelona te vliegen, steden waar familieleden en vrienden eerder naartoe trokken en het geluk vonden.
Om dit te bereiken moeten ze echter eerst het nodige geld inzamelen om de reis te betalen, en daarnaast de relevante vergunningen verkrijgen om te kunnen reizen.

Er kwam hulp van het gemeentebestuur van Santa Cruz in de vorm van sociale bijstand, persoonlijke hygiëne (douches en medicatie) en voedsel, via het Gemeentelijk Onthaalcentrum (CMA). Bovendien bestelde de lokale instelling een aangepast aantal voedselrantsoenen.
Wat betreft de stappen die door het bestuur van Santa Cruz zijn genomen, zei de burgemeester, Patricia Hernández, dat zij in gesprek is geweest met het betrokken ministerie en dat ze op zoek zijn gegaan naar oplossingen.

De Afrikanen gaven in hun gesprek met de raadsleden toe dat ze vriendelijk en verstaanbaar werden behandeld ondanks dat de groep bestaat uit verschillende nationaliteiten, waaronder Senegalezen, Guinezen, Ivorianen, Sierra Leoners, Gambianen en Malinezen.