Nieuwe normaliteit nog niet normaal

Geschreven op 23-06-2020
Guy Devos


Hoewel de eerste vluchten op Tenerife terug toekomen, weten we nu al dat er deze zomer zeer weinig hotels hun deuren zullen openen en deze die toch opengaan zullen dit doen op lagere snelheid met een kleinere capaciteit. Een beetje als oefening voor het grote werk dat er door het winterseizoen aankomt.
Dan pas zullen de meeste hotels hun heropening winstgevend maken door het volledige personeelsaantal uit de ERTE (tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis) te halen.

Terwijl de hoteliers en restauranthouders hunkeren naar de Engelsen, Duitsers, Italianen, Russen en Belgen, profiteren de inwoners van Tenerife van de weekends om zich comfortabel te vestigen op de stranden in het zuiden van Tenerife. Sommige stranden vallen onder een capaciteitscontrole, zoals in Candelaria, Güímar of Arona en andere geven de strandbezoekers volle vrijheid, zoals in Granadilla de Abona.

Zondag, de eerste dag van de nieuwe normaliteit, zijn veel inwoners van Santa Cruz en La Laguna naar het zuiden afgezakt. Ondanks de versoepeling van de beperkende maatregelen, hebben velen geprofiteerd van een apero- of eetmoment op de stranden in El Médano, Los Cristianos of Playa de Las Américas, ondanks het feit dat de gemeentebesturen verbieden om voedsel naar het strand mee te nemen.

Ook werden er caravans en campers langs de kust opgemerkt, vooral in Güímar, Arico, Granadilla en Guía de Isora. Het campertoerisme is in en daarvoor moet er een regeling komen voor dit soort toerisme, dat steeds meer aan populariteit inwint.

De nieuwe normaliteit maakt samenscholingen van maximaal 1.000 mensen in open lucht en 300 in gesloten ruimtes mogelijk, maar dit gegeven heeft de pubs en disco's van het zuiden nog niet bereikt. De meeste van hen zijn niet van plan om snel te openen zolang er niet mag gedanst worden.

In Los Cristianos is bijna alles nog steeds gesloten. Het is triest om de straten leeg te zien. Ook de Golden Mile ligt er troosteloos bij, en het beste waterpark ter wereld, Siam Park, is nog steeds gesloten.