Saltafuego is klaar voor 2021

Saltafuego is klaar voor 2021

Geschreven op 24-06-2020
Guy Devos


Een sculptuur van Luigi Stinga (foto) herinnert aan de twee elementen die essentieel zijn voor de viering rond de zomerzonnewende: namelijk, water en vuur.

De nieuwe normaliteit stuit op het engagement van de burgers om alert te zijn op de dreiging van een virus dat nog niet is verdwenen, en op de verantwoordelijkheid van de politieke leiders om maatregelen te nemen om elk risico te vermijden.

Om deze reden liet het gemeentebestuur van Puerto de la Cruz het vreugdevuur op Playa Jardín niet doorgaan.

Dit besluit ging gepaard met de maatregel die aanwezigheid in de badzones verbood vanaf 18.00 uur tot deze ochtend om 10.00 uur.

Omdat een strand als Playa Jardín over 16 verschillende toegangsmogelijkheden beschikt, is deze locatie moeilijk te controleren op de aanwezigheid van feestvierders, en door het strand te sluiten wilde men een massale aanwezigheid vermijden van mensen die de traditionele vreugdevuren wilden bijwonen.

Zo heeft de beeldhouwer Luigi Stinga in een recordtijd - in amper twee dagen - een nieuw origineel houten sculptuur gemaakt om op een bijzondere manier het vuur te schetsen en de betekenis van de vreugdevuren in de toeristische stad te onderlijnen.

Stinga's 'Saltafuego' is te zien aan het kasteel van San Felipe, waar het de hele maand juli zal blijven staan. Daarna zal het worden bewaard, want het is ontworpen om gedemonteerd te worden. Tot er wordt besloten wanneer het zal worden verbrand wordt de efemere kunst daarna veilig opgeborgen om het kunstwerk waarschijnlijk in 2021, het vuur aan de schenen te leggen.

Zoals de naam al aangeeft, is Saltafuego een wezen van vuur, met een gezicht die gelijktijdig duivels aandoet als grappig is. De kunstenaar zegt dat het ook bedoeling was om het een opvallend tintje te geven.

Het gebeurt niet vaak dat hij zijn beelden schildert. Er zijn echter gevallen waarin kleur nodig is voor wat hij wil uitdrukken, en dit is er een van. Stinga koos voor het geel, oranje en rood om kleur te geven aan zijn beeld, waarbij hij het hout ook zichtbaar laat, zodat het materiaal waaruit het is gemaakt begrepen kan worden.