Het virus blijft op de loer liggen

Het virus blijft op de loer liggen

Geschreven op 24-06-2020
Guy Devos


Het virus op de Canarische Eilanden is getemd, maar het blijft op de loer liggen. Alle besmettingsgevaar is nog niet geweken, de aandacht mag dus niet verslappen.
Volgens gegevens van het Carlos III-Instituut voor Gezondheid (ISCIII) lag de basisreproductie-index (R0) van SARS-COV-2 op de Canarische Eilanden op een historisch dieptepunt van 0,07 op de dag dat het zijn grenzen opende en de nieuwe normaliteit van start ging. In de rest van Spanje was deze index R = 0,31, ook de laagste sinds het begin van de epidemie.

Bij gebrek aan een vaccin of aan een onfeilbare methode om de bevolking tegen de ziekteverwekker te beschermen, moet er voorzichtigheid worden ingebouwd om het virus verder in te dijken, aangezien het opnieuw kan toeslaan als er geen adequate veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Van het totale aantal besmettingsgevallen deze maand (111), zijn er 27 aangetroffen bij mensen die van buiten de eilanden zijn aangekomen. Hiervan is de meerderheid (25) gediagnosticeerd bij migranten die vorige week uit Laayoune aankwamen. De andere twee gevallen zijn Canariër die gerepatrieerd werd uit Mauritanië en een Filipijnse die op een boot in de buurt van de eilanden voer.

De Canarische Eilanden blijven een pad van weinig diagnoses van Covid-19 per dag volgen. De nieuwe besmettingen blijven langer uit, het aantal genezen mensen stijgt, en de sterfgevallen zijn verdwenen sinds een tiental dagen.

Ook het zustereiland La Palma beleeft de nieuwe normaliteit zonder nieuwe besmettingen. Op dit moment, en na de laatste 55 PCR-onderzoeken van de gezondheidsdienst, zijn er acht actieve positieve besmettingen gedetecteerd die allemaal asymptomatisch zijn. Bovendien bedraagt het totale aantal genezen patiënten al 92 en worden er de komende dagen nog meer genezingen verwacht.

De zomer is begonnen en de pandemie duurt voort, met minder virulentie, maar toch!
Als we daar de mobiliteit tussen de Spaanse provincies aan toevoegen en het buitenlands toerisme, dat nu stilaan op gang komt, dan moeten de voorzorgsmaatregelen verder worden toegepast om de verspreiding van geïmporteerde gevallen te voorkomen.

Dit is levensbelangrijk, letterlijk en figuurlijk.