De prijs van voedsel op de Canarische Eilanden verdrievoudigt in april

De prijs van voedsel op de Canarische Eilanden verdrievoudigt in april

Geschreven op 24-06-2020


De prijs van voedsel op de Canarische Eilanden is verdrievoudigd vooraleer het in de winkel terechtkomt, volgens het ‘Índice de Precios Origen-Destino’ (IPOD) dat maandelijks wordt gepubliceerd door COAG-Canarias.

De consumenten betalen 3 keer meer voor verse landbouwproducten dan wat de boeren voor deze zelfde producten ontvangen.

Zij voegen eraan toe dat de prijzen tussen oorsprong en bestemming in maart vermenigvuldigd werden met 2.58 maar dat vanaf april de prijzen gemiddeld driemaal hoger waren. Deze opwaartse trend begon aan het begin van het jaar en zet zich elke maand voort. Bovendien is bij de analyse gebleken dat landbouwproducten gemiddeld 3.83 maal duurder werden, terwijl dat bij vee slechts 2.18 is.

Er wordt ook opgemerkt dat bepaalde producten "ver boven het gemiddelde" liggen, zoals courgette, waarvan de prijs tussen oorsprong en bestemming werd vermenigvuldigd met 11.73 of de aubergine waarvoor consumenten 2,09 euro per kilo betaalden, terwijl boeren 0,32 euro per kilo ontvingen.

Wat betreft de veeteelt deed zich het grootste verschil voor bij kalfsvlees, waarvoor de consument 4.07 keer meer betaalde dan wat de boer had verkregen.