Spanje simuleert een epidemie op de Canarische Eilanden om de 'tracking-app' te testen

Spanje simuleert een epidemie op de Canarische Eilanden om de 'tracking-app' te testen

Geschreven op 25-06-2020


Op 29 juni zal Spanje de applicatie voor het volgen van transmissies van Covid-19 officieel testen op La Gomera.

De staatssecretaris voor Digitalisering heeft de pilot van de coronavirus-trackingapplicatie aan het bedrijf Indra toegekend voor ongeveer 330.500 euro.

Het eiland La Gomera heeft ongeveer 22.000 inwoners en de overheid verwacht dat ongeveer 3.000 van hen de app op hun mobiele telefoons zullen downloaden. Hiervoor is er een sensibiliseringscampagne gelanceerd onder de bevolking.

Deze app zal dienen om mogelijke geïnfecteerden te identificeren. Hiervoor heeft de regering 300 proefpersonen aangeworven die zullen doen alsof ze besmet zijn en op het eiland zullen rondlopen. Zij zullen het systeem activeren, waarbij ze per sms een waarschuwing sturen aan elke burger die zich meer dan 15 minuten lang op minder dan twee meter van de "geïnfecteerde" heeft bevonden.

Andere landen zoals Duitsland, Italië, Zwitserland of Denemarken, hebben al een test gedaan onder de bevolking. Duitsland heeft in het hele land al meer dan 10 miljoen downloads behaald. Landen als Zwitserland of Italië, waar de 'apps' al actief zijn onder de gehele bevolking, hebben ook pilots uitgevoerd, maar de regering verzekert dat de Canarische Eilanden de eerste zijn die een ​​epidemie simuleren om de werking van het systeem te evalueren.