Testen of niet?

Testen of niet?

Geschreven op 26-06-2020
Guy Devos


Terwijl de gezondheidscrisis op de Canarische Eilanden onder controle is, kan de komst van toeristen uit risicogebieden, zonder dat zij een PCR-tests hebben ondergaan voor het vertrek, nog steeds uitbraken op de eilanden veroorzaken.
De WHO waarschuwt dat het coronavirus niet afneemt, maar groeit, en waarschuwt de wereld voor nieuwe uitbraken en zelfs voor een nieuwe pandemie.

Gisteren sloot de archipel de vierde dag van de nieuwe normaliteit af met geen enkele coronavirusinfectie onder de inwoners en met slechts twee patiënten die op de ICU waren opgenomen.
Er waren echter zes nieuwe geïmporteerde infecties onder de immigranten die vorige week op Fuerteventura aankwamen aan boord van een patera en van een rubberboot. Deze groep van dertig personen was asymptomatisch en blijft daarom geïsoleerd.

Alle immigranten die uit Afrika aankomen worden gecontroleerd en getest op PCR vanaf het moment dat ze worden gered en worden daarna ook in quarantaine geplaatst.

De Canarische Eilanden is de enige regio die de PCR-tests aan de bron (bij vertrek) heeft gevraagd bij verschillende Europese en internationale instellingen om een maximale veiligheid op haar grondgebied te garanderen. De president van de Canarische regering, Ángel Víctor Torres, heeft herhaald dat hij zal blijven strijden voor de afname van een voorafgaande test bij toeristen die naar de archipel willen komen om de vakantie door te brengen.

Hij waarschuwde dat de strijd tegen het COVID-19-virus niet alleen zal afhangen van de ontwikkeling van effectieve en veilige hulpmiddelen, maar ook van de manier waarop deze op een rechtvaardige manier worden verdeeld. Hij herinnerde er ook aan dat gezondheidswerkers een van de groepen is die deze instrumenten het meest nodig heeft omdat ze in de frontlinie staat in de strijd tegen de pandemie.

Het IMF voorspelt dat de Spaanse economie in 2020 met 12,8% zal krimpen, dit is op hetzelfde niveau als Italië en dat de toeristische industrie  in verschillende regio's mede de oorzaak daarvan zijn.