50% werkloosheid op de eilanden als de ERTE niet wordt verlengd

50% werkloosheid op de eilanden als de ERTE niet wordt verlengd

Geschreven op 26-06-2020


De minister van Toerisme van de Canarische Eilanden, Yaiza Castilla, heeft brieven gestuurd naar vijf ministers van de Spaanse regering, waarin zij erop aandringt de ERTE (regeling van tijdelijke werkloosheid) voor de toeristische sector uit te breiden tot eind 2020 en zelfs tot begin 2021 om een potentiële werkloosheid van bijna 50% op de Canarische Eilanden te vermijden.

Yaiza Castilla legde uit dat het door de Spaanse premier goedgekeurde herstelplan geen specifieke maatregelen voor de Canarische Eilanden bevat vandaar haar verzoek. Daarnaast verduidelijkte zij dat de meeste van de goedgekeurde steun voor bedrijven leningen zijn die in een situatie als de huidige zouden leiden tot een toename van de particuliere schuld en dat het niet zeker is dat dit effectief een hulp is voor de bedrijven.

Onder de positieve elementen van het herstelplan benadrukte Castilla de implementatie van de door AENA goedgekeurde commerciële prikkels voor luchtvaartmaatschappijen, waaraan in totaal 25 miljoen euro zal worden geïnvesteerd en die kunnen helpen om de connectiviteit met de eilanden te versterken en verbeteren.

Ik ben me ervan bewust dat dit plan ons allemaal heeft teleurgesteld, we verwachtten specifieke maatregelen voor het toerisme op de Canarische Eilanden zoals werd geëist door de president van de regionale regering, de vice-president en mezelf en we zullen erom blijven vragen, zei Yaiza Castilla. Ze legde uit dat het toerisme de ruggengraat van de economie is en "datgene is wat een sociaal faillissement kan voorkomen”, zo zei ze.