De Plaza de Toros gered

De Plaza de Toros gered

Geschreven op 27-06-2020
Guy Devos


Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) of Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden heeft de uitbreiding van Bien de Interés Cultural (BIC) nietig verklaard.
De oude arena op de Plaza de Toros, alle gevels die grenzen aan het park García Sanabria waaronder het gebouw Capitanía General op het Weyler plein zijn gered van de ondergang.
Het Hotel Mencey en de Casa Duque vallen buiten deze bescherming.

De beslissing van de TSJC is een rechtstreeks gevolg van het arrest van het Grondwettelijk Hof, waarbij dezelfde kamer die nu de uitbreiding nietig verklaart, een kwestie van ongrondwettigheid had vastgesteld.

Zoals eerder gepubliceerd, oordeelde het Grondwettelijk Hof dat een van de artikelen van de nu ingetrokken Wet op het Patrimonium van de Canarische Eilanden ongrondwettig was. De onwettelijkheid kwam voort van het ontbreken van een vervaldatum in de BIC-dossiers.

De uitspraak had betrekking tot de bescherming van acht activa. Er is nu duidelijkheid over het patrimoniumgoed, waarvan sommige administratieve rechtsplegingen reeds decennialang aan de hang zijn: zoals dat van het Weylerplein, waarvan het proces (om het tot BIC te verklaren) in 1985 begon, het Huis van Sixto Machado (2001) en het Pérez Minik Theater (BIC van Viera y Clavijo in 2014), geïnitieerd om het te kunnen slopen en herop te bouwen, zoals voorgesteld in het rehabilitatieproject.

Bovendien is de termijn verstreken voor het dossier met betrekking tot nummer 45 van Calle Castillo (1989), het dossier over de afbakening van het kasteel Paso Alto (1994), dit over de archeologische zone van Lomo Gordo (2001) en deze van de schilderijen van Manuel González Méndez van het parlementsgebouw van de Canarische Eilanden (2004).
Volgens het besluit van het regionaal bestuur moeten verlopen dossiers twee jaar wachten om het proces opnieuw opgestart te worden.

De delen die zijn nietig verklaard door de rechtbank keren terug naar een administratieve staat van vóór 2014. Einde goed, alles goed voor het oude patrimonium.