Boerenmarkt op een laag pitje

Boerenmarkt op een laag pitje

Geschreven op 28-06-2020
Guy Devos


Het zijn nederige, hardwerkende gezinnen die zich van zonsopgang tot zonsondergang in hun tuinen overgeven en vervolgens hun producten verkopen op de agromarkt van San Miguel de Abona, gelegen naast de brandweerkazerne van Las Chafiras.
In een groot industrieel magazijn en met alle veiligheidsmaatregelen die door de nieuwe normaliteit worden vereist,  bieden de land- en tuinbouwers elke woensdag-, zaterdag- en zondagochtend van 08.00 tot 14.00 uur de beste producten van het eiland aan, verdeeld over vijftig stands.

De daling van het toerisme als gevolg van de coronapandemie en het wegblijven van toeristen en van burgers met een tweede verblijf op Tenerife hebben de verkoop teruggedrongen.

‘Nu de alarmtoestand voorbij is en dat de vliegtuigen opnieuw toeristen naar het eiland brengen worden de boerenmarkten wat levendiger en hopen de handelaars snel hun kwaliteitsvolle producten massaal te kunnen aanbieden,’ vertelt Veronica die nectarines, abrikozen en pruimen, verkoopt. Samen met haar man verkoopt ze al zes jaar lang de groenten en fruit die ze teelt op haar landgoed La Escalona in Vilaflor.

Encarna runt een groentekraam waar ze tomaten, paprika's, papaja's, bloemkool, broccoli, kool, sla, peterselie en basilicum verkoopt. Ze erkent dat de verkoop met meer dan de helft is gedaald, omdat 60% van haar klanten Europese toeristen zijn die nog niet op Tenerife aanwezig zijn. Ze hoopt op een een goede nazomer omdat haar beste klanten meteen ook de overwinteraars zijn.

Gladys, secretaris van de raad van bestuur van de boerenmarkt, is reeds 17 jaar actief in het bestuur en benadrukt de kwaliteit van de producten die de kleine boeren aanbieden vanwege hun versheid, de nabijheid, de diversiteit, de grotere ecologische waarde en de vastgestelde prijzen. 

De burgemeester van San Miguel de Abona, Arturo González, is vaste klant en waardeert de boerenmarkt sinds de opening meer dan 20 jaar geleden en moedigt de mensen aan om in deze magere tijden, producten aan te kopen op de boerenmarkt.