La Tejita, het vervolg

La Tejita, het vervolg

Geschreven op 01-07-2020
Guy Devos


Als de herziening van de grens van de beschermde erfdienstbaarheid zou aangepast worden naar honderd meter in plaats van tweehonderd, dan zou dat invloed hebben op driekwart van het hotelproject, zegt Daniel Duque, een van de woordvoerders van het platform Save La Tejita, een van de milieuverenigingen die het hardst hebben gevochten om het natuurgebied van Montaña Roja te redden.

Het initiatief van twee jonge activisten, die zich 12 dagen lang hebben verschanst in de twee werfkranen, bracht de werken aan het hotel uiteindelijk tot stilstand toen Costas, onder druk, toestemde om de grens te herzien. Dit was vroeger reeds voorgesteld, maar zonder in werking te treden, in januari 2019, op het moment dat de gemeentelijke bouwvergunning werd ondertekend.

In het geval dat Costas besluit dat de grens op 20 meter moet worden gesteld, kan het hotel 50 van zijn 342 kamers verliezen.
Maar als deze grens op 100 meter wordt gezet - dit zou logischer zijn - zal driekwart van wat momenteel wordt gebouwd, opnieuw moeten worden gesloopt.
In dit geval zal het bedrijf Viqueira een schadevergoeding eisen waaraan het Ministerie van Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging zou moeten voldoen. Dit via het departement Costas, dat het stopbevel heeft ondertekend, en niet de gemeenteraad van Granadilla, die in dit dossier veel voorzichtigheid heeft ingebouwd.

Gisterenochtend werden de twee activisten die 12 dagen in de bouwkranen van het hotel in La Tejita hebben gezeten, opgeroepen voor het Hof van Instructie nummer 4 in Granadilla. De milieuactivisten worden aangeklaagd voor een misdrijf en riskeren een gevangenisstraf van drie tot zes maanden en een boete voor het overtreden van de wet over particuliere eigendommen en minachting voor het openbaar gezag.

De kraankapers werden door leden van verschillende milieugroeperingen en linkse partijen begeleid naar het gerechtsgebouw. Uitspraak volgt.