De wachttijd voor geslachtsverandering op de archipel is vier jaar

Geschreven op 22-07-2020


De wachttijd voor geslachtsveranderende operaties bij de ‘Servicio Canario de la Salud’ (SCS) bedraagt minimaal vier jaar. Transgenders die in 2014 op deze lijst werden ingeschreven, worden momenteel opgebeld en worden voor deze operaties doorverwezen naar het ‘Hospital Universitario Regional’ van Malaga.

Deze operaties worden niet uitgevoerd in de ziekenhuizen van de Canarische Eilanden omdat er geen gespecialiseerd medisch personeel aanwezig is. De lijst van de archipel wordt toegevoegd aan de lijsten van Andalusië waardoor de wachttijden erg oplopen, aldus María Hinojosa Pareja, een psycholoog bij Gamá LGTB.

Volgens deze specialiste hebben niet alle transgenders op de archipel behoefte aan een geslachtsoperatie. Van de 450 transgenders die zijn aangesloten bij deze vereniging, vindt slechts 10% een geslachtsaanpassende operatie essentieel, zei ze.

Toch groeit het aantal mensen dat elk jaar op de wachtlijsten terechtkomt en is het psychologische lijden erg groot, hoewel niet alle transgenders een operatie nodig hebben.