Men verwacht slechts 20% van het toerisme in september

Geschreven op 22-07-2020


De Canarische Eilanden zullen in september nog maar 20% van het toerisme hebben gerecupereerd, oftewel slechts één op de vijf toeristen die de eilanden twaalf maanden geleden hebben bezocht. De drievoudige gezondheids-, economische en sociale crisis heeft de toerismesector van de archipel hard getroffen. De regionale directie schat dat de omzet van de bestemming dit jaar een verlies van bijna 10.000 miljoen registreert, een daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 23%.

Het herstel van de bezoekers sinds het heropenen van de grenzen vindt "zeer geleidelijk" plaats en hoteliers twijfelen aan het ideale moment om hun vestigingen te openen wegens de zwakke vraag ondanks het geleidelijke herstel van de connectiviteit.

De gemiddelde luchtcapaciteit van deze maand ligt rond de 30%, een percentage dat de laatste week zal stijgen tot 48%. Maar hoteliers zijn duidelijk dat connectiviteit één ding is maar vluchtbezetting een heel andere kwestie is. In juni vervoerde elk vliegtuig gemiddeld 41 passagiers naar de Canarische Eilanden, vergeleken met 91 passagiers in dezelfde maand van vorig jaar. Dat wil zeggen dat de vliegtuigen maar voor 20 à 30% bezet zijn.

Uit een onderzoek van het Ministerie van Toerisme van de Canarische Eilanden blijkt dat 51% van de hoteliers niet weet of ze de opening van hun hotels voor augustus moeten voorzien. Voor die maand is de schatting van de overheid dat slechts 15% van de activiteit is hersteld, wat zal stijgen tot 20% in september, 30% in oktober en 40% in november. De belangrijkste sprong voorwaarts zal plaatsvinden in december, midden in het hoogseizoen, zoals de Canarische president Ángel Víctor Torres al in de regionale kamer opmerkte. Het vooruitzicht van de regering is dat de eilanden in de laatste maand van het jaar 60% van het toeristenvolume zullen hebben gerecupereerd.

De wereldeconomie is aanzienlijk beschadigd door het uitbreken van de coronaviruspandemie en toeristen stellen hun reisplannen uit vanwege de angst voor besmetting en de economische gevolgen die de crisis hen heeft toegebracht. De sector hoopt op lokaal en nationaal toerisme om de zomer te overleven.