Schuld bekend, vergeving gevraagd

Geschreven op 23-07-2020
Guy Devos


De algemeen directeur van Endesa op de Canarische Eilanden, Pablo Casado, heeft gisteren de redenen voor de grote stroomonderbreking op Tenerife uitgelegd, die woensdag 18 juli het eiland ongeveer zeven uur zonder stroom heeft gezet. Hij werd bijgezeten door de directeur van Generation, Saúl Barrio, en de directeur van Institutionele Betrekkingen op Tenerife, José Manuel Valle.

Vanaf het begin van de persconferentie liet Pablo Casado weten dat de verantwoordelijkheid van de stroomstoring bij Endesa lag en verontschuldigde zich namens het bedrijf aan de bewoners van Tenerife voor het ongemak dat werd veroorzaakt.

Het hoofd van Endesa op de Canarische archipel legde uit dat de reden van de stroomstoring te wijten was aan de toevallige ontkoppeling van een gecombineerde cyclus in de thermische centrale van Granadilla, en dat er uit deze ontkoppeling een kettingreactie is ontstaan die het volledige eiland heeft platgelegd.

Casado's uitleg was verder heel duidelijk wat de toekomst betreft: "Het systeem moet bestand zijn tegen stroomstoringen zoals die van 15 juli laatstleden. Om dit te voorkomen zijn er een reeks automatische ontkoppelingsmechanismen voor sommige systemen die inwerking worden gesteld om verder euvel te voorkomen.
Dit mechanisme handelde correct en volgens plan, hoewel hij erop wees dat dit niet voldoende was om het systeem volledig te stabiliseren, aangezien de storing in de transformator duurde van 09.41 tot 09.44 uur, toen de algemene stroomstoring zich als een reagens over het hele eiland verspreidde.

Hij benadrukt dat het interne onderzoek nog steeds voorlopig is en dat Endesa niet op zoek is naar schuldigen of het toewijzen van verantwoordelijkheden, maar veeleer naar een verbetering van de protocollen om het energiesysteem op de Canarische Eilanden technische en ecologisch te moderniseren.