Gevaar voor verdere besmetting

Gevaar voor verdere besmetting

Geschreven op 23-07-2020
Guy Devos


Het Ministerie van Volksgezondheid van de Canarische regering heeft zijn bezorgdheid geuit over het gevaar van besmetting door COVID-19-virus, veroorzaakt door ongereguleerde partijen die de afgelopen weken in verschillende uitgangsbuurten op de  verschillende eilanden werden opgemerkt.
Horeca-uitbaters op de Canarische Eilanden houden zich aan de maatregelen die door de regionale regering zijn opgelegd. Enkel het gedrag van groepen ongereguleerde, over het algemeen jonge mensen, baart de overheid grote zorgen.

Het hoofd van het Departement van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden kondigde onmiddellijke maatregelen aan om risico-uitbraken van het coronavirus te voorkomen.
Een grotere controle door de Canarische regering om dit gedrag, dat een echte bron van overdracht van het virus is en ieders gezondheid in gevaar brengt moet vervolgd en strenger bestraft worden.
Geconfronteerd met deze realiteit heeft president Trujillo onmiddellijk een oproep gedaan aan de gegadigden om deze toestanden te negeren en verdachte omstandigheden te rapporteren.

Zoals eerder werd bepaald in een decreet waarin de beperkende maatregelen zijn opgenomen om de gezondheidscrisis aan te pakken, is vermeld dat clubs, discotheken en andere uitgaansgelegenheden uitsluitend voor het publiek mogen worden opengesteld voor consumptie, mits reservatie en dat er niet mag gedanst worden.
De capaciteit van de buitenterrassen is voor 100% beschikbaar, binnenin zijn de discotheken voor 70% te bezetten, met een maximum van 300 personen binnen en 1.000 personen buiten.
De afstand van anderhalve meter moet worden gerespecteerd of, bij gebrek daaraan, moet het mondmasker worden opgezet.
De toegang zal gebeuren door middel van nominatieve tickets in de gereserveerde zones voor groepen tot 8 personen uit eigen sociale of familiale omgeving, zittend of staand.
Consumpsies zullen rechtstreeks in elke zone worden geserveerd.
In lokalen met een dansvloer zal deze ruimte bezet zijn met tafels of gereserveerde ruimtes, en is het verboden om deze ruimte te gebruiken voor de normale doeleinden van voor de crisis.

De regelgeving bepaalt ook dat het veiligheidspersoneel ervoor zal zorgen dat de interpersoonlijke afstand wordt gerespecteerd en zal voorkomen dat er grote groepen en mensenmassa's ontstaan, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de toegang en de omliggende gebieden.
De lokalen moeten ook een frequente natuurlijke ventilatie hebben of, wanneer er airconditioning wordt gebruikt, moet er voldoende luchtverversing zijn.