68% van de toeristen komt niet meer naar de Canarische Eilanden als de hittegolven blijven toenemen

Geschreven op 23-07-2020


68,3% van de toeristen die de Canarische Eilanden bezoeken, zou van bestemming veranderen als het aantal hittegolven blijft stijgen. Het is een van de besluiten die zijn afgeleid uit de enquête van een Europees onderzoeksproject over de klimaatverandering op Europese eilanden onder leiding van de ‘Universidad de Las Palmas de Gran Canaria’ (ULPGC).

Verder blijkt uit het onderzoek dat 71,3% van bestemming zou veranderen in geval van verlies van het mariene ecosysteem en 67,3% in het geval van schade aan het terrestrische ecosysteem. Ten slotte zou 69% van de toeristen een andere plek kiezen om hun vakantie door te brengen als de frequentie van branden zou toenemen.

Het belang dat toeristen hechten aan de zorg voor het milieu komt tot uiting in hun bereidheid om  tijdens hun verblijf op de eilanden meer te betalen zodat de overheid zich aan de klimaatverandering kan aanpassen. De grootste zorg is het herstel van het mariene ecosysteem, waarvoor ze 10,70 euro extra per verblijf zouden betalen en om het terrestrische ecosysteem te herstellen 5,50 euro.

De enquête werd gehouden onder Portugese, Britse, Duitse en Franse eilandbezoekers. Het leeftijdsprofiel ligt tussen de 30 en 60 jaar, met verschillende opleidingsniveaus. Er werden evenveel mannen als vrouwen ondervraagd en ze verbleven gemiddeld zeven nachten op de eilanden.