Rookverbod gevraagd op terrassen en stranden

Rookverbod gevraagd op terrassen en stranden

Geschreven op 24-07-2020
Guy Devos


De Spaanse Vereniging voor Epidemiologie, La Sociedad Española de Epidemiología (SEE) heeft geëist om alle terrassen, bars en restaurants, stranden, openluchtshows en privé-auto's rookvrij te maken en heeft daarbij gewaarschuwd dat roken de kans op verspreiding van het coronavirus vergroot.

In een verklaring stelt de Werkgroep Tabak van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie (SEE) voor om de rookvrije ruimten uit te breiden om mensen te beschermen tegen tabaksrook en meteen waarschuwt zij dat buiten roken, zowel rokers als niet-rokers, kan besmetten met het COVID-19-virus.
Er wordt uitgelegd dat rokers die geïnfecteerd en asymptomatisch zijn, waterdruppels van het SARS-CoV-2-virus kunnen uitstoten, waardoor de rest van de bevolking een groter gevaar gevaar loopt.

De SEE erkent dat het met de rookvrij-wetgeving is gelukt om de blootstelling aan rook aanzienlijk te verminderen, maar beveelt aan om in het rookgedrag nog een stap verder te gaan. Nog meer beperken is dringend nodig om de hoge morbiditeit en mortaliteit, die met tabaksgebruik en de blootstelling aan rook gepaard gaan, terug te dringen.

Er wordt gesteld dat 80% van de horecazaken de wet overtreden door roken toe te staan op overdekte terrassen met twee of meer wanden en er wordt duidelijk aangetoond dat op deze plaatsen de concentratie van nicotine en rookdeeltjes hoger kan zijn dan de niveaus die in de gesloten ruimtes werden aangetroffen, toen roken nog was toegestaan.

Een nieuwigheid is het verbod op roken in privéauto's. Deze zaak is in Spanje nog in behandeling, maar het zou vlug kunnen veranderen en worden aangepast, zoals dit reeds van toepassing is in Canada, de Verenigde Staten en Italië.