Meteoriet landt op Tenerife

Geschreven op 25-07-2020
Guy Devos


Wetenschappers van het Museo de la Ciencia y el Cosmos hebben bevestigd dat de ruimtebrok die is gevallen tussen Icod en Buenavista, op 14 juli 2020 om 00.50 uur, een meteoriet is.

Statistisch gezien vallen meteorieten meestal in de zee. Dat deze meteoriet op Tenerife is ingeslagen, is louter toeval, omdat dit piepkleine eilandje vanaf de ruimte nauwelijks te zien is.

Volgens bronnen van de eerdergenoemde wetenschappelijke instelling die aan de Cabildo van Tenerife is verbonden, is dit fenomeen ook vastgelegd door een camera die zich op Teide bevindt. Deze camera maakt deel uit van het Slowaakse AMOS-project.
Door de beide waarnemingen te positioneel te vergelijken met driehoeksmeetkunde zou de ware locatie kunnen gevonden worden.

Bronnen binnen het wetenschappelijk beleid hebben aangekondigd dat de meteoriet mogelijks in kleine stukje is gebroken die elk tussen de 10 en 50 gram kunnen wegen, de grootte kunnen hebben man een twee-euromunt en zwartgeblakerd zijn.
Wie ernaar op zoek gaat heeft door deze informatie reeds voorkennis.

De observaties die door wetenschappers van het Museum van de Wetenschap en de Kosmos worden uitgevoerd worden mede gadegeslagen door een HD-camera, die observaties van de hemel mogelijk maakt, met als doel het ruimtemilieu rond de aarde beter te begrijpen en te helpen bij het vinden van mogelijke gevaarlijke objecten die onder bepaalde omstandigheden kunnen botsen met onze planeet, zoals in het geval van deze meteoriet.
Met deze nieuwe technologie gaat het Musea van Tenerife verder in de studie van het universum. Naast het vastleggen van de schoonheid van de ruimte om deze over te kunnen dragen aan de bevolking, wordt er ook wetenschappelijk werk verricht.