Moederschip bootvluchtelingen gevonden

Moederschip bootvluchtelingen gevonden

Geschreven op 26-07-2020
Guy Devos


 

Het vermoeden dat de 13 immigranten die gisteren in een boot aankwamen bij de kust van Santiago del Teide bijna de hele reis in een grote vissersboot als moederschip maakten, werden waarheid.
De feiten waren ernstig genoeg om een onderzoek op te dragen aan de Guardia Civil, die de avond na de aankomst van de patera, een verdachte vissersboot aantrof in de haven van Los Cristianos.

De vissersboot zou gebruikt zijn als transportmiddel om vluchtelingen voor de Canarische af te zetten in sloepen, zodat deze dan de korte afstand naar land op eigen kracht konden verderzetten.
Men overwoog om het dossier over te brengen naar Santa Cruz om het onderzoek naar behoren te voeren.

Dit werd bevestigd door bronnen die dicht bij het onderzoek staan, en die benadrukten dat, hoewel de hypothese van het moederschip gegrond lijkt, het onderzoek naar dit vissersvaartuig voorlopig slechts één van de mogelijkheden is en dat dit niet noodzakelijkerwijs belastend hoeft te zijn.

Het feit dat de kleren van de vluchtelingen droog waren en er niet uitzagen als van iemand die reeds dagen in een patera doorbracht of iets dergelijks de oceaan heeft overgestoken, wekten verontrusting.
De bovengenoemde verdenkingen van de agenten, werden later versterkt toen vissers ondervraagd werden die in de vroege ochtend aan het vissen waren. Zij hebben een verdacht vaartuig opgemerkt voor de kust van Santiago en de aanwezigheid van dergelijke vissersboot is niet gebruikelijk in deze wateren.

Er wordt speciale aandacht besteed aan de vissersboot omdat deze op 22 juni jongstleden Senegal heeft verlaten, zoals gecertificeerd door het Automated System for Locating Vessels.
De boot werd daarna gedetecteerd door de radar van het SIVE-bewakingssysteem op vier mijl (7,40 kilometer) van de kust.