De kade in Arguineguín, begraafplaats van de migrantenboten

Geschreven op 26-07-2020


De boten van immigranten die uit Afrika komen, bezetten de kade in Arguineguín, waar er dit jaar reeds 25 zijn aangekomen en zullen de komende dagen worden weggehaald. De illegale immigratie is dit jaar tot dusver verzesvoudigd.

De kade is een begraafplaats geworden van boten en kano's. Het zijn de overblijfselen van zoveel gebroken dromen van immigranten uit de sub-Sahara. Ze zijn op zoek naar een betere toekomst in Europa en ze betalen de maffia tussen de 1.000 en 2.000 euro om hen naar de Canarische Eilanden te brengen. Het betreft illegaal verkeer van mensen, die de prijs betalen van een eersteklas ticket, maar die een levensgevaarlijke overtocht maken in gammele bootjes.

De gemeenteraad van Mogán heeft gemeld dat al deze boten zullen worden vernietigd in de volgende dagen. Deze schepen worden, net zoals de illusies van de mensen die erin hebben gereisd, maandag machinaal versnipperd en dinsdag wordt het resulterende materiaal uit de haven weggevoerd. Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, wordt de kade volgende week volledig schoongemaakt en ontsmet.

De gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken tot 15 juli geven aan dat 2.798 immigranten illegaal zijn toegekomen op de Canarische Eilanden, vergeleken met 462 in dezelfde periode vorig jaar.