Geen cruiseverkeer meer in Santa Cruz

Geen cruiseverkeer meer in Santa Cruz

Geschreven op 27-07-2020
Guy Devos


Het beeld van het cruiseschip AidaNova-kruiser dat Santa Cruz bedankte tijdens de lockdown staat op ieders netvlies gegraveerd en na maanden van immobiliteit lijkt de dankbetuiging op een definitief afscheid.
Er zijn geen data meer voorzien voor de terugkeer van de cruisers naar de haven van Santa Cruz.
Degenen die nog voor anker liggen, wachten op betere tijden of vertrekken straks naar andere oorden.

De coronacrisis slaat nu ook in als een bom bij grote internationale bedrijven zoals Pullmantour die failliet is gegaan. Andere bedrijven staan op het punt dit te doen of vragen bescherming aan tegen schuldeisers.

Het beheer van de cruiseterminal in Santa Cruz heeft zijn wereldwijde activiteiten uitgesteld tot het einde van het jaar, terwijl de meest optimistische bedrijven zoals Aida, Costa Cruceros of MSC van plan zijn om de activiteiten te hervatten vanaf september.
Geen van hen is echter van plan om terug te keren naar Santa Cruz, in ieder geval niet voor het einde van het jaar, en op voorwaarde dat de schijnbare tweede golf van de COVID-19 niet alles naar de verdoemenis stuurt.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan het cruisetoerisme en heeft de lokale handel zich voor een groot deel gericht op deze nichemarkt.

Zonder toekomstvisie en zonder data voor de terugkeer van het cruisetoerisme moeten deze bedrijven zich heroriënteren, anders zijn ze gedoemd om te verdwijnen.

Santa Cruz is een basishaven voor een aantal cruisemaatschappijen, waardoor er tsunami van nieuwe satellietbedrijven ontstond; zoals fietsverhuur, de verhuur van elektrische scooters, gidsorganisaties en toeristische rondritten. Dit is allemaal weggevaagd door de COVID-19-crisis.