14 aardbevingen in 24 uur

14 aardbevingen in 24 uur

Geschreven op 27-07-2020
Guy Devos


Veertien aardbevingen op 24 uur tijd heet een cluster of een seismische zwerm en dat overkwam la isla bonita of La Palma, een zustereiland die ten noordwesten van Tenerife ligt.
Involcan, het Instituto Volcanológico de Canarias verduidelijkt dat de aardbevingen deel uitmaken van seismische activiteit van de Cumbre Vieja-vulkaan en dat er geen gevaar is voor de mensen die zich op het eiland bevinden.

Zo zijn aan de zes kleine bevingen die zich zaterdag in de vroege uurtjes voordeden, er later op de dag nog veertien bijgekomen, tussen 18.01 uur op zaterdag en 04.54 uur op zondag. Alle bevinkjes deden zich voor in de gemeenten Fuencaliente, Villa de Mazo, El Paso en onder de zee voor de kust van Santa Cruz de La Palma.

De epicentra lagen tussen 29 en 37 kilometer diepte, met uitzondering van deze die zich onder de oceaan voordeed en zich slechts drie kilometer diep bevond. Hun intensiteit varieerde tussen 1,7 en 2,5 graden op de schaal van Richter, niemand heeft de aardschokjes gevoeld.

De laatste seismische zwerm die op de Vieja-vulkaan Cumbre werd geregistreerd, was in februari 2018 en bestond uit enkele tientallen aardbevingen met een lage sterkte. Deze zwerm die in oktober 2017 werd geregistreerd, werd geïnterpreteerd als het resultaat van kleine intrusies vanuit een magmatisch reservoir, gelegen in de bovenste mantel op een diepte van ongeveer 25 kilometer, naast de basis van de korst van La Palma op een diepte van ongeveer 15 kilometer.

Het Nationaal Instituut Vulkanologie waarschuwt dat er de komende dagen in de ondergrond van Cumbre Vieja onrustig blijft en dat er, met hoge waarschijnlijkheid, nog seismische activiteiten van geringe omvang zullen worden geregistreerd zonder enig risico voor de bevolking.

Añae Involcan zegt dat deze zwermen geen variatie veronderstellen op de korte en middellange termijn. De kansberekening die momenteel berekend wordt  over een mogelijke uitbarsting in de Cumbre Vieja vulkaan voor verschillende tijdsvensters zijn: 1,3% voor een tijdspanne van 1 jaar - 6,2% voor 5 jaar - 11,9% voor 10 jaar - 47,1% voor 50 jaar en 72,0% voor de komende 100 jaar.