De crisis in de toeristische sector kost de Canarische Eilanden dit jaar meer dan 10 miljard euro

De crisis in de toeristische sector kost de Canarische Eilanden dit jaar meer dan 10 miljard euro

Geschreven op 27-07-2020


De Canarische Eilanden sluiten 2020 af met een gemiddelde daling van 66% van de toeristen in vergelijking met de cijfers van 2019. Deze ineenstorting zou leiden tot een verlies aan toeristenomzet van bijna 10 miljard euro, uitgaande van een niveau van prijzen en uitgaven vergelijkbaar met die van vorig jaar. Als deze prognose uitkomt, zou de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden een verlies hebben van 23% van haar bruto binnenlands product (BBP). Dit zijn de belangrijkste conclusies van een rapport van de regering van de Canarische Eilanden waarin de perspectieven van de toeristische sector worden geanalyseerd.

Het scenario dat de regionale directie voor toerisme op de Canarische Eilanden op dit moment voor ogen heeft, bestaat uit een zeer geleidelijk herstel van de komst van de toeristen dat geleidelijk zal groeien tegen het winterseizoen met de komst van de internationale toeristen.

Maar de analyse waarschuwt dat het aantal luchtverbindingen, die de Canarische Eilanden hadden vóór de pandemie, pas over enkele jaren zullen hersteld zijn, wat een rem is op het herstel van de aankomst van toeristen.

In ieder geval is de terugkeer naar de normaliteit "vol onzekerheden en vragen" die alle schakels in de toeristische sector raken. Een van de grote zorgen voor de regering van de Canarische Eilanden is de luchtvaartsector. De luchtvaart, met een groot faillissementsrisico vanwege de stopzetting van de activiteiten, heeft bescherming moeten vragen aan hun regeringen.

Al met al blijven ze door grote financiële moeilijkheden gaan en hebben ze allemaal besloten om hun vloot, het aantal routes en frequenties te verminderen, waarbij ze alleen inzetten op de meest winstgevende. Hun schema's veranderen voortdurend als gevolg van de onzekerheid bij de toeristen evenals het heropenen van de grenzen en mogelijke quarantaines.

Het document verwijst ook naar een enquête in de hotelsector over de vooruitzichten waaruit blijkt dat 49% van de vestigingen van plan is in augustus open te gaan en 51% nog steeds niet weet wanneer het zal openen.

En bij de toeristen, de belangrijkste variabele, groeit de twijfel om op reis te gaan, zowel om economische als om gezondheidsredenen. Door de quarantaine is de wereldeconomie erg zwak geworden en dit samen met de angst om besmet te worden, houdt de beslissing van de reizigers tegen.