Kortetermijnoplossing

Kortetermijnoplossing

Geschreven op 28-07-2020
Guy Devos


De elektriciteitsfabrieken van Granadilla en Las Caletillas zullen worden omgebouwd en aangepast tot complementaire installaties voor de opslag van hernieuwbare energie. Een grotere capaciteit van batterijen zal het mogelijk maken om Tenerife te behoeden voor stroomonderbrekingen, zoals in een recent verleden meermaals is gebeurd.

De twee grote stroomonderbrekingen die Tenerife in minder dan een jaar tijd (29 september 2019 en 21 juli 2020) over zich kreeg, heeft de goede werking van de elektriciteitssystemen op het eiland weer op tafel gelegd.

Naast de schuld, die aan de generator (Endesa) en de transporteur (Red Eléctrica Española) wordt gegeven, is het erg om aan te zien dat de aanzienlijke boetes van 10 en 30 miljoen euro, die werden opgelegd voor de incidenten in het verleden, geen einde hebben gemaakt aan de een reeks van incidenten.

Onder deze gegeven omstandigheden is het duidelijk dat Endesa erkent dat er een oplossing moet worden gevonden voor het mankerend systeem.

José Manuel Valle, hoofd van Endesa zegt dat ‘wat er in Tenerife is gebeurd, op elk ander eiland kan gebeuren’.
De faciliteiten op de Canarische Eilanden zijn perfect onderhouden en er werd de voorbij drie jaar reeds 330 miljoen euro geïnvesteerd.
Een oplossing zou kunnen komen van een groepshybridisering. Dat is het toevoegen van batterijen, die alle energie kan opslaan die door de centrales worden geleverd. Deze zouden dan in één seconde kunnen overgeschakeld worden, en de onderbreking overbruggen tot de elektrogroepen het kunnen overnemen.

De fabriek in Las Caletillas heeft in 2020 slechts 3% van de stroom op het eiland geproduceerd en leent zich als een locatie om als opslagplaats om te bouwen en het plaatsen van grote batterijen, terwijl de centrale in Granadilla behouden zou blijven als producerende unit.